Mere end hver anden bilist kører for stærkt. Men der er alligevel en gruppe af bilister, som skiller sig ud i trafikken. Det viser en ny undersøgelse.
En ny undersøgelse fra forsikringsselskabet Folksam i Sverige kaster lys over et bekymrende fænomen.
Alt for mange professionelle trafikanter, herunder taxachauffører, kører for stærkt. De mange fartovertrædelser udgør en risiko i trafikken.
Folksam gennemførte undersøgelsen for nylig for at kortlægge hastighedsniveauet hos erhvervschauffører. Det er et supplement til politiets egne optællinger, hvor farten også kontrolleres.
Mere end 14.500 målinger af erhvervstrafikkens hastighed blev foretaget. Det skete i syv forskellige områder i Sverige.
Undersøgelsen giver et billede af, hvordan hastighedsgrænserne respekteres af dem, der lever af at køre bil.
Resultaterne er tankevækkende. Særligt fordi der på de steder, hvor man skal køre langsomt, er flest overtrædelser. På veje med 30 og 40 kilometer i timen som grænse kørte over halvdelen af de målte køretøjer hurtigere end tilladt.
Særligt kritisk er situationen ved skoler. Her kørte 47 procent af de professionelle trafikanter for stærkt. Det skaber utryghed for skolebørn og andre bløde trafikanter.
Fartovertrædelser koster liv
Den gennemsnitlige overskridelse af hastighedsgrænsen var 5,8 kilometer i timen. Selvom det måske ikke lyder af meget, kan selv små hastighedsforøgelser have store konsekvenser ved en ulykke.
Undersøgelsen viste også forskelle mellem køretøjstyper. Tungere køretøjer, som lastbiler, havde generelt en lavere andel af fartovertrædelser sammenlignet med lettere køretøjer.
Taxabranchen skilte sig negativt ud. Hele 52 procent af de målte taxaer kørte hurtigere end den tilladte hastighedsgrænse. Det gør taxaer til den gruppe med flest overtrædelser.
Sikkerhedsfirmaer samt transport- og logistikvirksomheder havde også en høj andel af fartbilister. Her er der altså også plads til forbedring i respekten for fartgrænserne.
Busselskaberne klarede sig bedst i undersøgelsen. Her var det ‘kun’ 32 procent af chaufførerne, der blev målt til at køre for stærkt. Det er dog stadig næsten hver tredje buschauffør.
Fokus på trafiksikkerhed
Anders Kullgren er forskningschef hos Folksam. Han understreger alvoren i resultaterne. “Hvis alle holdt sig til hastighedsgrænserne, ville der kunne reddes mere end 70 liv i Sverige hvert år,” siger han.
Tallene peger på et behov for øget fokus på hastighedsoverholdelse. Det gælder især inden for brancher, hvor det meste af arbejdsdagen foregår på vejene. Hastighed er en afgørende faktor for trafiksikkerheden.
Folksams undersøgelse giver et vigtigt indblik i de professionelle trafikanters adfærd. Resultaterne kan bruges til at målrette indsatser for at nedbringe antallet af fartovertrædelser.
Det handler både om holdningsbearbejdning og eventuelt skærpet kontrol. Målet er at skabe mere sikre veje for alle trafikanter.
På Boosted.dk kan du læse mere om trafiksikkerhed og konsekvenserne af at køre for stærkt. Vi har blandt andet altid de seneste artiklen om bødetakster. Noget tyder endda på, at trafikalarmer bliver forbudt flere steder, selvom det er under stor protest. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk