Saphe, der tjener millioner på at sælge trafikalarmer til danskerne, retter nu ind. Forbrugerombudmanden mener, firmaet overtræder loven.
Saphe, der udvikler og sælger trafikalarmer, har ændret sine aftalevilkår efter kritik fra Forbrugerombudsmanden. Kritikken gik på et vilkår, der gav Saphe mulighed for at ændre i aftalerne med forbrugerne uden varsel og uden deres accept.
Forbrugerombudsmanden vurderede, at dette vilkår var urimeligt og i strid med loven. Saphe fjernede derfor vilkåret den 25. maj 2024.
Problemet opstod, fordi Saphes aftalevilkår indeholdt en formulering, der gav virksomheden ret til at ændre vilkårene “når som helst uden varsel”. Dette gjaldt i perioden fra 13. april 2021 til 25. maj 2024.
Forbrugerombudsmanden mente, at dette var urimeligt, da Saphe dermed kunne foretage ændringer uden at informere kunderne eller give dem mulighed for at afvise ændringerne.
Det skriver myndigheden i en pressemeddelelse.
Saphe har erkendt problemet og har efterfølgende ændret sine vilkår. Virksomheden har oplyst, at de nu ønsker at indføre et nyt ændringsvilkår, der lever op til gældende ret.
Sagen begyndte med en klage fra en Saphe-kunde. Forbrugerombudsmanden tog derefter kontakt til Saphe i begyndelsen af maj 2024.
– Hvis en virksomhed ønsker at ændre i sine aftaler med forbrugere, så kræver det som udgangspunkt hver enkelt kundes udtrykkelige accept,” siger Forbrugerombudsmand Torben Jensen.
– Ensidige ændringer i aftalen kan kun foretages, hvis virksomheden har en klar og tydelig hjemmel til det, og hvis denne hjemmel specificerer, hvilke omstændigheder, der giver virksomheden mulighed for at foretage nærmere bestemte ændringer.
– Kunderne skal desuden varsles og have at vide, hvad ændringen indebærer, ligesom kunden skal have mulighed for at træde ud af aftalen, hvis man ikke vil acceptere ændringen, tilføjer han.
LÆS OGSÅ: 136 år gammelt bilfirma solgt for 5 milliarder kroner
Forbrugerombudsmanden mener, at Saphe har overtrådt både aftaleloven og markedsføringsloven ved at have et vilkår, der gav dem mulighed for at ændre kundernes aftaler uden varsel.
Af pressemeddelelsen fremgår det ikke, om trafikalarm-folkene har fået en bøde for at bryde loven. Men er det tilfældet, burde de have råd til at betale bøden. Trafikalarmer er nemlig igen en god forretning. Det afslørede regnskabet for 2023 sidste år.