Privatleasing har i de seneste fem år været i en rivende udvikling, og har aldrig været mere populært, end det er lige nu! Ifølge tal fra Danmark Statistikbank er privatleasing steget med 396% i perioden fra 2013 til 2017. Selvom privatleasing har været i rivende udvikling de seneste fem år, så er der stadig en del af befolkningen der ikke kender forskellen på de to forskellige leasingkontrakter. Der findes grundlæggende to leasingkontrakter, hvilke er henholdsvis en operationel leasingkontrakt og en finansiel leasingkontrakt.
Hvad er privatleasing generelt?
Privatleasing kan kort forklares som en slags leje af bil i med en varighed på cirka 12-36 måneder. Med privatleasing lejer du i princippet en leasingbil af et leasingselskab, hvilke også betyder at leasingselskabet har ejendomsretten over leasingbilen i hele leasingperioden, og leasingtager får brugsretten til leasingbilen i leasingperioden. For at få brugsretten til leasingbilen skal leasingtager betale månedlig leasingydelser, samt en evt. ekstraordinær leasingydelse (engangsbetaling). Helt grundlæggende findes der to typer af leasingkontrakter, hvilke er en operationel leasingkontrakt og en finansiel leasingkontrakt.
To forskellige former for leasingkontrakter
Der findes grundlæggende to forskellige former af leasingkontrakt, hvilke er en operationel leasingkontrakt og en finansiel leasingkontrakt. I nogle tilfælde kan det være svært at gennemskue, om en leasingkontrakt er operationel eller finansiel leasingkontrakt. Der er en række kendetegn ved henholdsvis operationel leasing og finansiel leasing, der kan hjælpe med at fastslå om en leasingkontrakt er operationel eller finansiel.
Operationel leasingkontrakt
En operationel leasingkontrakt er, den vi kender fra bilforhandler der laver leasingkontrakter på helt nye biler. En operationel leasingkontrakt giver leasingtager total budgetsikkerhed, hvilke betyder der ikke kommer nogle uforudsete udgifter til reparationer, service, dækskifte osv. Alle disse udgifter er inkluderet i en operationel leasingkontrakt, og hvis der skulle komme en uforudsete udgift, så er det bilforhandleren/leasingselskabet der skal betale denne udgift. Med en operationel leasingkontrakt ved leasingtager præcis, hvad det koster at havde en bil til rådighed hver eneste måned. Når leasingperioden er slut skal leasingtager blot aflevere bilen tilbage til leasingselskabet, og leasingtager slipper dermed også for, at skulle bruge tid på at sælge bilen.
Finansiel leasingkontrakt
En finansiel leasingkontrakt er, den vi kender fra de mange leasingselskaber der tilbyder flexleasing af brugte biler med en markedspris på over 250.000 kr. Hvis der kommer udgifter til reparationer, service, dækskifte osv. Er det som udgangspunkt leasingtager der skal stå for alle disse udgifter – dog er det muligt at tilkøbe ekstra tillæg ydelser så reparationer- og service er inkluderet i leasingkontrakten. Når leasingperioden er slut, skal leasingtager selv stå for salg af leasingbilen til en tredje part. Når leasingbilen skal sælges efter endt leasing, så skal den sælges til den restværdi der står i leasingkontrakten.