Sofie ser det som ‘hygge’, når hun og vennerne kører med sprit i blodet.
Ifølge Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden sætter et stigende antal unge sig påvirket bag rattet. 15 procent af de adspurgte 17-24-årige mener, at de har kørt spirituskørsel inden for de sidste tre år. I 2019 var det tal 9 procent.
En af dem er 17-årige “Sofie” (et dæknavn, red.), som TV2 Østjylland har talt med. Til mediet fortæller hun, at hun har kørt med mere end den tilladte promille på 0,5 i blodet mindst 500 gange. Det begyndte allerede, da hun i 7. klasse fik sig en knallert, som hun også begyndte at køre på, før hun fik knallertbevis.
At hun nu har fået kørekort til bil, har ikke ændret på den vane.
– I min vennegruppe, der er det alle, der gør det. Altså alle, som i alle. Jeg blev overrasket, da jeg startede på gymnasiet og fandt ud af, at det ikke var alle unge mennesker i hele Danmark, der bare tog spirituskørsel som en selvfølge, fortæller hun.
Og selvom det er gået galt for hende og hendes venner, har hun ikke tænkt sig at stoppe. Heller ikke selvom de i overhalingen af en traktor på et tidspunkt kørte frontalt ind i en anden bilist. “Sofie” mener nemlig ikke, at alkoholen påvirker hendes evne til at køre bil.