Debatten har floreret i flere år. Men nu har Højesteret slået fast, hvad bilister skal gøre, hvis de møder politiet i en kontrol.
I Danmark har man ikke pligt til at inkriminere sig selv. Af samme grund står det bilister frit for at klappe i over for politiet i færdselskontrol. Og dog.
Visse ting har bilister nemlig pligt til både at oplyse og udlevere til ordensmagten. Det slog Højesteret fast torsdag i denne uge.
LÆS OGSÅ: Havde lige mistet kørekortet – 53-årig ville køre hjem fra retten
Bilister kan ikke slippe afsted med kun at oplyse navn, adresse og fødselsdato til politiet. Det går heller ikke kun at vise det fysiske kørekort frem i sideruden. Kørekortet skal udleveres, hvis politiet forlanger det.
Afgørelsen er det sidste punktum i en færdselssag, som en bilist lykkedes med at føre hele vejen til landets højeste retsinstans. I både by- og landsretten blev bilisten dømt for kun at vise forsiden af sit kørekort, dække de sidste fire cifre af sit CPR-nummer og nægte at udlevere kørekortet til en betjent.
Det digitale kørekort kan – også – koste en bøde
Begge domme var helt på sin plads, mener Højesteret, der derfor stadfæstede straffen fra by-og landsretten. En bøde på 4.000 kr. som bilisten fik, fordi der også blev kørt for stærkt. Bilisten mente ellers, at bøden skulle nedsættes.
Højesterets afgørelse betyder, at politiet kan kræve ethvert kørekort udleveret for bl.a. at kontrollere dets gyldig- og ægthed. Det gælder også det digitale kørekort. Selvom processen er lidt anderledes.
Det digitale kørekort, som blev indført i november 2020, er frivilligt at køre rundt med på telefonen. Men bilister kan stadig straffes for at have glemt kørekortet, hvis telefonen er løbet tør for strøm, og det fysiske kørekort ikke er med på turen. Det koster 1.000 kr. i bøde.