Selvom der bliver holdt øje med bilisterne, er det ikke alt, politiet ser. Især brugen af håndholdt mobil er svær at opdage.
Herhjemme er straffen både en bøde og et klip i kørekortet. Nordmændene er endnu strengere med en bøde på 10.000 kroner, og i Sverige er de bare svære at se. Altså bilisterne med mobilen i hånden.
Det indrømmer Polisen i et interview med Vi Bilägare.
For ikke bare er bilisterne, der bruger mobiltelefonen håndholdt, sværere at spotte og pille ud i trafikken. De er også mere besværlige at retsforfølge, lyder det.
Det er især sammenhængen mellem brugen af håndholdt mobiltelefoner og ulykker, politiet har det svært med. Ikke fordi de er i tvivl, om at den er der. Sammenhængen altså. Men den er svær at bevise i retten.
LÆS OGSÅ: Familie vil sælge en af verdens mest berømte racerbaner
Det er ifølge svensk politi nemlig ‘yderst sjældent’, at bilister vil erkende, at den håndholdte mobil spillede en rolle, når de kører galt.
På den anden side mener politiet ikke, at problemstillingen er ny. Før i tiden var det blot noget andet, som stjal bilisternes opmærksomhed bag rattet.
– Før i tiden skulle man skifte cd’er eller kassettebånd og pille ved bilradioen, siger trafikkoordinator hos politiets region øst Björn Thunblad til mediet.
Herhjemme er kollegerne i ordensmagten jævnligt på jagt efter bilister, der bruger telefonen håndholdt. Det kan være med deciderede kontroller, eller som det for nyligt er set med særligt placerede fotovogne. Læs mere om det her.
En ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik viser dog samtidig, at hele 6 ud af 10 bilister ikke kender til en helt bestemt funktion på deres telefoner. Heller ikke selvom ‘forstyr ikke’-funktionen kan redde dem fra flere heftige bøder og ganske mange klip i kørekortet.
Herhjemme har det været forbudt at tale i håndholdt mobil siden 1. juli 1998. Det var dog først i 2019, at et flertal i Folketinget strammede reglerne, så det også gav et klip i kørekortet.
Læs flere spændende nyheder fra og om bilernes verden lige her!