Sveriges transportstyrelse har nu lagt et forslag, som regeringen ellers kom med sidste år, ned. Årsagen? Dækkene giver dårlig luft.
Sidste år forslog regeringen i Sverige at forlænge perioden, hvor pigdæk er tilladt at køre på med to uger ind i foråret.
Svenskerne begrundede forslaget med, at man vil undgå at give landets værksteder og mekanikere stress i den relativt korte periode, hvor mange svenskere i øvrigt skifter fra pigdæk til almindelige sommerdæk.
Men nu siger Sveriges transportstyrelse nej. Afvisningen kommer efter, at man har vejet fordele og ulemper ved forslaget op mod hinanden. Og her er der altså flere ulemper at komme efter, end svenskerne vil tillade.
I hvert fald hvis man spørger Transportstyrelsen. Det skriver styrelsen selv i en pressemeddelelse.
LÆS OGSÅ: Bilchef har fordoblet egen løn – nu fyrer han 2.500 folk
– Vi har konkluderet, at de negative konsekvenser er større end de positive og foreslår derfor ingen ændring af datoen for pigdækforbuddet i foråret i vores oplæg, siger Kjell-Olof Matsson, der er ansat ved Transportstyrelsen.
Helt konkret er det luftforurening, der sætter en stopper for pigdækkene. Ved at forlænge perioden, hvor dæktypen er tilladt, er der nemlig risiko for at forringe luftkvaliteten, lyder vurderingen.
Hos Transportstyrelsen er man især bekymret for en øget mængde af de såkaldte ‘PM10-partikler’, der, hvis de kommer i kontakt med lungevæv, kan betyde både kort- og langvarige skader.
– Undersøgelse på undersøgelse har i de senere år utvetydigt identificeret brugen af pigdæk som hovedårsagen til høje partikelkoncentrationer i Sverige, skriver Transportstyrelsen.
De uændrede regler betyder, at det fortsat kun vil være tilladt at køre på pigdæk mellem 1. oktober og 15. april. Vinterdæk i almindelighed er dog et lovkrav mellem 1. december og 31. marts.
Her skiller svenskerne sig markant ud fra danske forhold. Herhjemme vil regeringen nemlig ikke høre tale om et påbud om vinterdæk. Heller ikke selvom den debat ellers rasede i det meste af landet i løbet af sidste vinter. Læs mere om det her.
Undersøgelsen, som den svenske transportstyrelse baserede sit nej til pigdæk på, er lavet med hjælp fra spørgeskemaer blandt 6.700 personer, politiet og dækbranchen.
Læs flere spændende nyheder fra og om bilernes verden lige her!