Annonce:

Hver fjerde vanvidsbilist er en udlænding

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at hver fjerde vanvidsbilist, som politiet tager en bil fra, ikke har dansk statsborgerskab.

Annonce:

Rigspolitiet har offentliggjort nye tal, der viser, at mere end hver fjerde sigtede for vanvidskørsel er udenlandsk statsborger.

Siden loven om vanvidsbilisme trådte i kraft den 1. april 2021, er der blevet rejst 3965 sigtelser for vanvidsbilisme, og af disse er 1115 sigtelser rettet mod personer med udenlandsk statsborgerskab.

En stor del af de sigtede udlændinge kommer fra Østeuropa. Især borgere fra Polen, Litauen og Rumænien topper listen. I perioden er 249 polske statsborgere blevet sigtet, hvilket gør dem til den største udenlandske gruppe blandt vanvidsbilisterne.

Tallene viser også, at danske statsborgere stadig står for langt størstedelen af sigtelserne. Omkring tre ud af fire personer, der er sigtet for vanvidsbilisme, er danske statsborgere.

Artiklen fortsætter efter annoncerne:

Politiet har dog også sigtet 42 personer fra Syrien og 40 fra Tyrkiet for overtrædelser af den strenge lovgivning.

LÆS OGSÅ: Elbilerne styrtdykker i værdi – her er de største tabere

Vanvidsbilisme er en bred kategori, der omfatter alvorlige færdselsforseelser som at køre mindst 200 kilometer i timen, spirituskørsel med en promille over 2,00 eller uagtsomt manddrab under skærpende omstændigheder.

Politiet har ret til at beslaglægge køretøjet uanset, hvem der ejer det, hvis det er blevet brugt til vanvidskørsel.

Artiklen fortsætter efter annoncerne:



En politibetjent fra Rigspolitiet, Christian Berthelsen, forklarer, at politiet ikke altid kan sige, om de udenlandske statsborgere er bosiddende i Danmark eller ej.

Han nævner dog, at nogle udenlandske besøgende måske ikke er klar over, at deres bil kan blive inddraget ved alvorlige overtrædelser af færdselsloven.

– Jeg tror ikke, at der er så mange, der sætter sig ind i lovgivningen, når de kommer på gennemkørsel, siger han til TV 2.

Ifølge Rigspolitiets opgørelse er spirituskørsel den mest udbredte form for vanvidsbilisme og udgør to ud af tre sigtelser siden 2021. Derudover viser tallene, at ni ud af ti personer, der sigtes for vanvidskørsel, er mænd.

Annonce:

Læs flere spændende nyheder fra og om bilernes verden lige her!


Besøg vores annoncør:

Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 10 år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:

Populære

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Flere populære artikler

Annonce:

Læs også