Annonce:

Over hver tredje danske bilist er en fare i trafikken

Hvert år er der mange tusinde danskere der kører på ferie. Mange af dem kæmper dog mod trætheden bag rattet. Og det gør vejene til et mere usikkert sted.

Annonce:

Hver tredje bilist har oplevet træthed under lange køreture, hvilket kan gøre vejene usikre. Trafik kan hurtigt blive farlig, når bilister ikke er opmærksomme, og træthed bag rattet er en væsentlig årsag til dette.

En undersøgelse fra GF Fonden viser, at over en tredjedel af danske bilister, der har kørt lange strækninger i forbindelse med ferie, har følt sig for trætte til at fortsætte kørslen. Samtidig har 21 procent kørt i mere end 11 timer uden pause på vej til eller fra deres feriedestination.

Direktør for Skadehjælp ved GF Forsikring, Martin Rundager, advarer om risikoen ved træthed bag rattet.

– Når man bliver træt, daler opmærksomheden, og det kan have alvorlige konsekvenser for både én selv og andre trafikanter. Træthed er en stor medvirkende faktor i dødsulykker, så det er vigtigt at tage lange køreture alvorligt, især når man er på vej på ferie, lyder det i en pressemeddelelse.

Ifølge tal fra Vejdirektoratet spiller uopmærksomhed og utilstrækkelig orientering en rolle i 60 procent af dødsulykker i trafikken.

Artiklen fortsætter efter annoncerne:

LÆS OGSÅ: Seks cylindre er bedre end tolv, siger Ferrari

En af de største årsager til dette er netop træthed under kørsel. Søvnekspert Birgitte Hintz understreger, hvordan manglende søvn påvirker bilisters køreevner:

– Træthed reducerer koncentrationsevnen og gør det sværere at reagere korrekt i trafikken. Har man været vågen i 15 timer, svarer det til at køre med en alkoholpromille på 0,5.

– Desuden kan hjernen kortvarigt “slukke” i få sekunder, selvom øjnene er åbne, og i den tid kan man miste fuld kontrol over køretøjet, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncerne:


Responsiv Iframe

Er man for træt til at køre forsvarligt, er det også strafbart ifølge Færdselsloven, der kræver, at man kan føre sit køretøj på betryggende vis.

For at undgå træthed på lange køreture giver GF Fonden flere råd til bilister:

  • Sørg for at være udhvilet inden en lang køretur, helst efter en god nats søvn.
  • Hold pauser undervejs, hvor du kan tage en lur eller strække benene.
  • Drik kaffe og planlæg længere stop eller overnatninger på de længste strækninger.
  • Passagerer kan også hjælpe med at holde øje med tegn på træthed, som ændret humør og uopmærksomhed.
    Kilde: Overskudtilhinanden.dk

    Læs flere spændende nyheder fra og om bilernes verden lige her!

Besøg vores annoncør:

Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 10 år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:

Populære

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Flere populære artikler

Annonce:

Læs også