Annonce:

Her er jyder ‘dårligere’ bilister end alle andre danskere

Tallene er ikke til at tage fejl af. Danskerne køre generelt langsommere. Men især jyderne har det svært med at sætte farten ned, viser nye tal.

Annonce:

Selvom tendensen er klar – danske bilister kører langsommere – er der forskel på, hvor hurtigt man kører i forskellige dele af landet.

Jyderne har tillagt sig en højere fart på landevejene end bilister på øerne. Men Vejdirektoratets målinger viser, at gennemsnitshastigheden er faldende i hele landet.

I 2017 nåede den gennemsnitlige hastighed på landevejene øst for Lillebælt ned på de tilladte 80 km/t.

Nu tyder det på, at jyderne også er på vej mod at nå dette mål i 2024. For de første ni måneder af 2024 ligger jydernes gennemsnitshastighed på 79,8 km/t.

Det er et fald på over 3 km/t i løbet af de seneste fem år. Til sammenligning kører bilisterne på øerne med en gennemsnitshastighed på 77,3 km/t i samme periode – et fald på over 2 km/t.

Artiklen fortsætter efter annoncerne:

LÆS OGSÅ: Minister vil straffe dem der ikke cykler på arbejde

– For høj fart på landevejene koster cirka 30 mennesker livet hvert år. Derfor skal vi fastholde indsatsen for at få flere til at overholde hastighedsgrænserne, for selv små overskridelser kan aflæses i ulykkesstatistikken.

– Man kan ikke diskutere med fysikkens love, og derfor har det stor betydning, at flere overholder hastighedsgrænsen.

– Vi skal have endnu flere – ikke mindst jyder – til at lette foden fra speederen og altid køre efter forholdende for deres egen og andres skyld,” siger Jakob Bøving Arendt, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncerne:


Responsiv Iframe

Faldet i hastighed har en positiv effekt på trafiksikkerheden. Fra 2017 til 2022 faldt antallet af dræbte i fartulykker på landevejene med over 40 procent.

Udover lavere hastigheder spiller sikrere veje og bedre teknologi i bilerne også en rolle i at reducere antallet af trafikdræbte.

Assistentsystemer som automatisk nødbremse og vognbaneassistent er med til at forhindre ulykker. Men det er stadig afgørende, at fartgrænserne overholdes. Ifølge ulykkestal fra 2018-2022 mister omkring 48 mennesker livet i trafikken hvert år på grund af for høj fart, heraf 30 på landevejene.

Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder for trafiksikkerhed i Vejdirektoratet, peger på flere grunde til, at bilister vælger at sænke farten.

Annonce:

– For nogen bilister virker argumentet, at det gavner trafiksikkerheden, mens andre har et økonomisk incitament til at sænke hastigheden.

– Vi ved fra vores undersøgelser, at knap halvdelen af bilisterne på by- og landeveje inden for de sidste par år har valgt at køre langsommere, end de plejer.

– Det er især et ønske om at spare på brændstoffet, der motiverer dem. Men allerede før brændstof- og energipriserne steg, var gennemsnitsfarten faldende. Og det er godt for trafiksikkerheden, siger hun.

Læs flere spændende nyheder fra og om bilernes verden lige her!

Annonce:

Besøg vores annoncør:

Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 10 år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:

Populære

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Flere populære artikler

Annonce:

Læs også