En tysk mand har fået hele 12.000 kroner i bøde for at vælte en fotofælde. Mandens skub afbrød politiets fartmåling.
Frustration over en fartbøde endte med en dyr dom i Tyskland. En mand skubbede til en fotovogn og afbrød målingen. Retten i Hamm slog fast, at selv midlertidig forstyrrelse af fartkontrol er strafbart.
En mand fra Nordrhein-Westfalen i Tyskland må betale en markant bøde. Han skubbede til en fotovogn i frustration over at blive blitzet.
Den handling medførte en bøde på 1.600 euro svarende til cirka 11.920 danske kroner. Sagen viser, at selv mindre forstyrrelser af politiets arbejde kan få store konsekvenser.
Det hele skete i delstaten Nordrhein-Westfalen. Manden blev irriteret over at blive blitzet af en fartkontrol. Han valgte at lufte sin vrede ved fysisk at skubbe til politiets udstyr.
Det skriver Auto Bild.
Fotovognen tog ikke skade af mandens handling. Men skubbet afbrød kameraets ‘arbejde’ midlertidigt. Af samme grund kunne politiet ikke måle flere bilister med udstyret den dag.
Myndighederne så med stor alvor på sagen. Selvom der ikke skete materiel skade, blev mandens handling betragtet som en forstyrrelse af den offentlige orden. Nok til at politiet valgte at sigte og siden tiltale ham for det.
I første omgang blev manden idømt en bøde på 3.200 euro. Det svarer til omkring 23.840 danske kroner. Manden nægtede at acceptere den store bøde.
Lovgivning om forstyrrelse af fartkontrol
Han valgte derfor at anke dommen. Det fik han dog kun delvist noget ud af, da bøden blev halveret til 1.600 euro svarende til cirka 12.000 kroner. Manden var dog stadig uenig og ankede igen.
Sagen endte ved den højere regionale domstol i Hamm. Advokaterne henviste til den tyske lovgivning undervejs. Loven er klar omkring forstyrrelse af den offentlige orden.
Ifølge loven straffes man, hvis man forhindrer eller forstyrrer driften af ethvert anlæg. Det gælder, hvis man ødelægger, beskadiger, fjerner, ændrer eller gør en genstand ubrugelig. Det kan give fængsel i op til fem år eller straffes med en bøde.
Retten i Hamm understregede, at trafikovervågningssystemer har en høj grad af beskyttelse. Den slog fast, at selv en midlertidig afbrydelse af udstyrets funktion er strafbar. Det gælder også, selvom der ikke sker fysisk skade på selve fotovognen.
Domstolen fastslog, at mandens handling faldt ind under lovens bestemmelser. Selvom fotovognen kun kortvarigt var ude af drift efter skubbet.
Andre former for manipulation er også ulovlige
Dommen i Hamm er endelig. Manden skal betale bøden på 1.600 euro, eller cirka 11.920 kroner. Sagen viser tydeligt, at det tyske retssystem ser alvorligt på indgreb mod fartkontrol.
Det er ikke kun fysisk skub eller hærværk, der kan straffes. Andre handlinger som at justere, tildække eller blokere en fotovogn er også problematiske.
Brug af pap, maling eller andre genstande til at skjule linsen kan betragtes som en strafbar handling. Det afhænger af de specifikke omstændigheder i sagen.
Fartkontrol er et omdiskuteret emne blandt bilister. På Boosted.dk kan du læse mere om forskellige typer af fartkontrol og reglerne for dem. Du kan også finde artikler om myter og fakta om fotovogne.
Tidligere har vi også skrevet, om hvordan en bilist blev så irriteret over en fotovogn, at han valgte at sprænge den i luften. Blitzet med 100 km/t – bilist sprængte fotofælde i luften.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk