De nye toldsatser i USA rammer Kia/Hyundai så hårdt, at bilkoncernen nu er nødt til at låne 13,6 milliarder kroner af Sydkoreas regering for at overleve.
Hyundai og Kia står over for store udfordringer. Den amerikansk told på 25 procent rammer hårdt.
Derfor har den sydkoreanske strikket noget nødhjælp i form af et lån på 13,6 milliarder kroner sammen til koncernen.
Pengene skal hjælpe Kia/Hyundai gennem en svær tid. USA er et meget vigtigt marked – hvis ikke det vigtigste – for koreanske biler. Halvdelen af alle biler bygget til eksport i Korea sendes til USA.
Derfor skaber de toldsatser, som Donald Trump rammer bilindustrien med, også store problemer. De nye toldsatser på 25 procent bekymrer industrien, der frygter for en meget akut krise.
Regeringen i Sydkorea handler dog hurtigt. Men på den betingelse, at Kia/Hyundai betaler alle pengene tilbage.
Lånene skal administreres via Korea Development Bank (KDB). Det forventes, at aftalen om nødlån kan godkendes snart. Måske allerede i den uge på et regeringsmøde.
Koreansk bilindustri er et massivt pres
En talsmand fra økonomi- og finansministeriet har i forbindelse med låne-forhandlingerne udtalt sig til nyhedsbureauet Yonhap. Han understreger, at de 13,6 milliarder kroner ‘kun’ er et cirkatal
– Den økonomiske støtte vil sandsynligvis beløbe sig til omkring 3 billioner won.
Det svarer til de 13,6 milliarder danske kroner.
Pengene vil blive udbetalt gennem KDB’s nuværende låneprogram. Det skal sikre en hurtig proces. Støtten er målrettet de pressede bilproducenter.
Konsekvenserne af toldsatserne kan blive store. En prognose viser et muligt fald i eksporten. Det gælder Sydkoreas bileksport til USA.
Faldet forventes at blive på 18,6 procent. Det skyldes den nye toldsats på 25 procent. Det er et markant tal for industrien.
De økonomiske konsekvenser af tolden i USA
Den koreanske bilindustri er en vigtig del af landets økonomi. Virksomheder som Hyundai og Kia er globale spillere. De beskæftiger mange tusinde mennesker.
Toldmure og handelsbarrierer påvirker globale forsyningskæder. Det ses tydeligt i den situation. Virksomheder må tilpasse sig de nye vilkår.
Regeringens indgriben med nødhjælp er et forsøg på at afbøde skaderne. Det skal give virksomhederne et pusterum. De kan omstille sig eller afvente situationen.
Fremtiden for eksporten til USA er usikker. Meget afhænger af den politiske udvikling. Handelsrelationer mellem lande kan ændre sig hurtigt.
Bilproducenterne arbejder muligvis på alternative strategier. Det kan inkludere fokus på andre markeder. Eller øget produktion i USA for at undgå told.
Situationen følges tæt af økonomer og analytikere. Både i Sydkorea og internationalt. Bilindustriens helbred har stor global betydning.
Mens Hyundai og Kia navigerer i de økonomiske udfordringer, fortsætter de med at udvikle nye biler. På Boosted.dk kan du læse mere om nogle af deres nyeste modeller. Bl.a. om en superbil som efter flere dødsstød alligevel har fået grønt lys.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk