Forbrugerrådet Tænk råbte flere gange op, om at dagbøder for uforsikrede køretøjer ville betyde vilde ‘dummebøder’ til danskerne. Men regeringen gjorde ikke noget.
I 2019 gav den daværende VLAK-regeringen garantifonden DFIM lov til at opkræve dagbøder for uforsikrede køretøjer i Danmark. Bøder lyder på 250 kr. om dagen. Og det gør den stadig.
LÆS OGSÅ: Robert solgte 16 år gammel Renault – nu skylder han staten 325.000 kr.
Men allerede før, loven blev vedtaget, råbte Forbrugerrådet Tænk vagt i gevær, over for det man så som en potentielle kæmpe regninger til forbrugerne. Men alle advarsler blev ignoreret. Det skriver TV Syd.
– Forbrugerrådet Tænk er usikker på, i hvilket omfang forslaget stiller krav om, at de personer, der pålægges betaling af dagsgebyrer, dagligt orienteres herom. Det er vigtigt, at forbrugerne orienteres løbende omkring påløb af disse dagsgebyrer.
– I den forbindelse er det vigtigt, at DFIM forpligtes til at orientere på flere platforme”, skrev rådet i et høringssvar.
Men de bemærkninger vejede altså ikke tungt nok for Transportministeriet. Siden har den vedtagne praksis ført til flere bøder på hundredtusindevis af kroner til intetanende bilister. Flere af dem viste først besked, da de fik en indkaldelse til fogedretten.
Der sker først noget nu
Altså fordi bøden til DFIM nu var blevet stor nok til den slags. Det er blandt andet gået ud over Robert Hansen, selvom han for længst er kommet af med en 16 år gammel Renault. Bilen er endda skrottet i dag. Alligevel endte den 37-årige mand fra Fredericia med en gæld til DFIM på 325.000 kr.
Først efter TV Syds afdækning af sagen er der ændret praksis hos DFIM. Nu kan ‘glemsomme’ bilister højst får 25.000 kr. i bøde. På Christiansborg er det dog også først nu, at man ærgrer sig over ikke at have lyttet til Forbrugerrådet.
– For selvfølgelig skal folk vide, at der er et krav mod dem, så de kan betale deres forsikring eller aflevere nummerpladerne, siger Peter Kofod (DF) til TV Syd.