I 2016 var en svensk rigmand, hvis bil kørte rundt på ønskeplader, så træt af at blive stoppet, at han udgav en guide til sine landsmænd.
Hver dag. Faktisk ofte to gange på samme dag. Så ofte blev den svenske rigmand Peter Ternström efter eget udsagn stoppet af politiet tilbage i 2016.
Årsagen? Hans bil er udstyret med såkaldte ønskeplader. En nummerplade med indviduel tekst, som i Norden er mulig i Sverige, Norge og Danmark.
LÆS OGSÅ: Nu skal du betale endnu mere i vægt-og grøn afgift – se satserne her!
Det fik ham til tasterne, og samme år udkom han med meget udførlig kronik i det svenske bilblad Auto, Motor & Sport.
I Italien, Frankrig og Tyskland er ordensmagten dog ikke helt med på konceptet. Det var de i hvert fald ikke dengang, hævder rigmanden. Peter Ternström fik derfor forfattet en kronik – eller rettere en guide til – hvordan man skal køre i udlandet på ‘nordiske ønskeplader’.
Her er rådene
Baseret på egne erfaringer skrev Peter Ternström blandt andet at:
Du skal finde en sikker plads:
Ser du blå blink i dit bakspejl, skal du ikke stoppe med det samme. Du skal i stedet finde et sikkert sted at gøre det.
– Du behøver ikke trække ind til siden med det samme, hvis du kører på en trafikeret vej. Det ved politiet også godt. Kør gerne ind på en tankstation eller en anden oplyst plads, hvor I ikke er til gene for andre, lyder forklaringen.
Du skal blive i bilen:
Du skal aldrig stige ud af bilen. Kun hvis politiet beder dig om det. Sluk motoren og hold derefter hænderne på rattet.
– Hvis det er mørkt, er det en god idé at tænde lyset i kabinen. Begynd ikke at rode rundt for at finde kørekortet eller registreringsattesten. Det kan opfattes som om, du forsøger at gemme noget, og det er en rigtig dårlig idé, lyder endnu et råd fra svenskeren.
Lad politiet styre snakken:
Undgå irriterende småsnak, svar kun på det politiet spørger om og hold ellers mund. Lad betjenten styre samtalen. Undgå i det hele taget at sige mere end højst nødvendigt til politiet.
– Nej, du ved ikke, hvorfor du blev stoppet. Men ja, du ved absolut, hvor hurtigt du har kørt. Du ønsker ikke at virke som en uintelligent, der ikke har styr på, hvor hurtigt du kørte. Hvilken hastighed du angiver, er en helt anden sag. Du skal dog ikke underdrive for meget. Ingen bryder sig om hyklere, skriver Peter Ternström.
Og så de små detaljer:
Meningen med det hele er, at politiet skal forsvinde så hurtigt som muligt, så du kan komme videre. Politiet skal hurtigt få det indtryk, at du har styr på dine sager.
– Nogle gange vil du få bøder, men det er der ikke noget at gøre ved. Lad være med at diskutere. Tag bøderne og betal dem hurtigst muligt. Betjentene har ofte allerede bestemt sig, før du bliver vinket ind, mener rigmanden.
Han råder derfor alle bilister, som kører udenlands til altid at have 200 euro på sig, da politiet i andre lande sjældent tager mod kreditkortbetaling. Samtidig kan der ofte være langt til den nærmeste hæveautomat.