Annonce:

6 ting du – måske – ikke vidste om politiets fotovogne

Den kan forvandle en god dag til et mareridt – og så kan en fotovogne koste dig kørekortet. Her har vi samlet 5 facts om ‘bødemaskinen’ på hjul.

Annonce:

Et par kilometer i timen for meget kan koste dig en kedelig hilsen fra politiet. Er du endnu mere uheldig, følger der er et klip i kørekortet med. Og er det en rigtig sort dag, ryger kørekortet. Måske endda bilen.

LÆS OGSÅ: Fotofælde gav ulovligt bøder i årevis – men den er først fjernet nu

Og selvom nogle fartbøder er helt i orden, er det alligevel rart at vide, hvad du har med at gøre, hvis/når du møder en fotovogn – eller ATK-vognen “automatisk trafikkontrol” – på vejene. Så her har vi samlet fem facts om politiets blitzende våben.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Måske det rydder ud i lidt misforståelser og fastgroede myter. Tror du eksempelvis stadig på, at du automatisk får en bøde for at advare andre bilister mod en fotovogn ved lige at blinke med forlygterne?

Du ved, du er blevet blitzet når…
Det er ikke til at tage fejl af en blitz fra en fotovogn. Den er skarp, og den er rød. Blitzen aktiveres, når et køretøj med for meget fart på kører forbi fotovognen.

Hvis du træder for hårdt på sømmet, fanger blitzen dig, når du er cirka 20 meter fra fotovognen. Og nej, med den afstand kan du ikke nå at bremse ned alligevel.

Sådan måler fotovognen din hastighed
I hver fotovogn er der monteret noget laserudstyr som kan måle på tværs af fire vejbaner på en og samme tid. Du kan altså ikke ‘gemme’ dig et hverken det ene eller andet spor. Kører du for hurtigt, aktiveres blitzen. Og kan politiet bruge billedet til noget, får du tilsendt en bøde.

PS: Biler, der kører i retningen væk fra fotovognen, blev som oftest ikke målt. Det ændrede sig dog sidste år, da politiet fik 25 nye fotovogne med bedre udstyr.

Læs mere efter videoen:

Fotovognen skal ikke nødvendigvis stå med røven til kørselsretningen
Du kender måske typisk en fotovogn på den bagparti. Ofte er det bagenden af en mørk Volkswagen Transporter, du ser. Enten i god tid eller for sent. Men sådan forholder det sig ikke altid. Med bilens retning altså.

LÆS OGSÅ: BMW udbrændte totalt – “Vi forsøgte at lave en brænder”

Operatøren inde i bilen kan eksempelvis vælge at parkere bilen væk fra vejen og lade et kamera på en fod ud mod vejen klare arbejdet. Men i princippet kan måleudstyr også rettes mod trafikken som kommer mod fotovognens forrude.

Læs mere efter annoncen:

Auto Show Annonce

Her bliver flest bilister blitzet i Danmark
De seneste landsdækkende tal om fotovogne, vi har, er Rigspolitiets opgørelse fra 2020. Og her går man faktisk helt ned til de enkelte veje. Egentlig er der ikke så meget at rafle om – der bliver blitzet allerflest bilister på H.C. Andersens Boulevard i København. Helt præcist røg 7.436 bilister i fælden det år, viser opgørelsen.

Må du advare andre om en fotovogn længere fremme?
Se det er ikke lige sådan til at svare på. For der er både eksempler på, at bilister er blevet dømt og frikendt for samme forseelse. Altså når de har brugt det gamle trick med lige at blinke med forlygterne for at advare trafikken i den modsatte vejbane om en fotovogn længere fremme.

Læs mere efter annoncerne:
Responsiv Iframe

I 2017 blev fire nordjyder eksempelvis frikendt for at blinke med forlygterne som advarsel. En dommer ved Retten i Hjørring mente ikke, at politiet havde noget at have bødeforlægget i. Dommen beror i øvrigt på færdselslovens § 32, stk. 1. Her står det beskrevet, hvordan og hvornår lys-og lydsignaler skal bruges for at advare andre om fare i trafikken.

Det står ikke nævnt i paragraffen, at det er ulovligt at advare mod politiet/en fotovogn.

Nu blitzes motorcyklister også
Motorcykelfolket har i mange år været på sikker grund, når det kommer til lovens lange arm formet som en fotovogn. Fotovognene kunne nemlig ikke ‘se’ bagud. Men det kan de nu. I marts måned i år lykkedes det for første gang nogensinde en ATK-operatør at blitze en motorcyklist.

Læs mere efter annoncen:

Det skete hen over Farø-broen, hvor for gashåndtaget blev vredet lidt for meget rundt. Noget der kostede motorcyklisten 1.200 kr. i bøde. Bare et par dage efter måtte den næste MC’er bidrage til statskassen, da vedkommende blæste forbi en fotovogn en Københavnsvej nær Vordingborg med 102 km/t. Den højst tilladte hastighed er 80 km/t.

Flere billeder: presse-fotos.dk

 


Besøg vores annoncør:

Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 10 år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Så skriv til bj@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:

Populære

Annonce:

Flere populære artikler

Læs også