Hybridbiler og forbrændingsmotorer får længere liv i England på grund af nye eksportbarrierer fra USA.
Storbritannien ændrer nu kurs på sin grønne plan for biler. Som direkte reaktion på USA’s præsident Donald Trumps toldkrig, vil hybridbiler og varevogne med forbrændingsmotorer kunne sælges i landet i længere tid.
Den såkaldte Zero Emission Vehicle (ZEV) Mandate skulle ellers have forbudt salg af nye fossilbiler allerede fra 2030.
Men de nye regler betyder, at producenterne får længere tid til omstillingen – og det samme gør britiske bilkøbere.
Præsident Trump har indført en told på 25 procent på biler, der eksporteres til USA. Storbritannien eksporterede sidste år mere end 100.000 biler til det amerikanske marked – blandt andet fra Jaguar Land Rover (JLR), som har produktionsanlæg i hele England.
USA’s nye told spænder ben for britisk bilindustri
JLR har i lyset af de nye toldsatser valgt at pause sine forsendelser til USA, mens man vurderer konsekvenserne. Det bekræfter en talsperson over for pressen:
“USA er et vigtigt marked for JLR’s luksusmærker. Vi tager kortsigtede skridt og har valgt at sætte forsendelser på pause i april, mens vi udvikler vores planer for den nærmeste fremtid”
De opdaterede regler, som den britiske regering netop har offentliggjort, betyder, at hybridbiler som Toyota Prius og Nissan e-Power-biler får lov at blive solgt i yderligere fem år.
Hybridbiler får forlænget levetid til 2035
Også varevogne med forbrændingsmotor og plug-in hybrid varebiler vil fortsat kunne sælges frem til 2035.
Samtidig vil små producenter som Aston Martin og McLaren være undtaget fra visse krav i overgangsfasen.
Transportminister Heidi Alexander siger i en officiel udtalelse:
“Vores bilindustri fortjener klarhed, ambition og lederskab. Det får den nu. Vi beskytter job og gør Storbritannien til en global leder i omstillingen til elbiler”
Milliardinvesteringer og flere ladestandere i England
Storbritannien vil støtte overgangen med økonomiske incitamenter.
Regeringen har allerede afsat 2,3 milliarder pund (svarende til 24,5 milliarder kroner) til grøn omstilling, produktion og udbygning af ladeinfrastruktur.
Landet har allerede over 75.000 ladestandere, og ifølge myndighederne kommer der én ny til hvert 29. minut.
Energi- og klimaminister Ed Miliband siger:
“Planen vil styrke vores egen bilproduktion og gøre det billigere for forbrugerne at køre elbil. Vi er fast besluttede på at gribe denne globale mulighed”
Elbilsalget fortsætter, men markedet bliver bredere
Storbritannien havde i 2024 det største elbilsalg i Europa og var globalt set nummer tre, med mere end 382.000 solgte elbiler.
Med de nye regler bliver markedet dog bredere – især for plug-in hybridbiler, som stadig tæller som delvis elektriske og ikke udleder så meget CO₂ – især på korte ture.
Den britiske bilindustri beskæftiger over 150.000 mennesker og skaber en årlig værdi på næsten 170 milliarder kroner. Derfor vægter den økonomiske stabilitet også tungt i den nye lovgivning.
Premierminister Keir Starmer understreger, at ændringen ikke er en opgivelse af klimamålene:
“Vi ændrer ikke kurs for at gå baglæns, men for at sikre, at vi fremadrettet kan eksportere britiske biler produceret af britiske arbejdere til hele verden. Det handler om handling, ikke ord.”
Den britiske regering fastholder sit mål om at reducere de samlede udledninger med 68 procent inden 2030 og nå netto-nul i 2050.
Men med Trumps nye told er tempoet nu sat lidt ned – og hybridbiler får en ny og længere fremtid i Storbritannien.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: boosted@boosted.dk