ADAC har målt på 3,6 millioner nedbrud – elbiler viser sig mere pålidelige end biler med forbrændingsmotor.
Elbiler har færre nedbrud end fossilbiler – i hvert fald hvis man spørger ADAC i Tyskland.
I deres nye nedbrudsstatistik for 2025, som er baseret på hele 3,6 millioner udrykninger i 2024, viser de nyeste tal en tydelig tendens: Elbiler er generelt mere driftssikre end benzin- og dieselbiler.
Ifølge ADAC har deres vejhjælp i stigende grad hjulpet elbilejere. Men det skyldes ikke nødvendigvis flere problemer med elbilerne – snarere, at der nu kører langt flere elbiler på de tyske veje.
Og det giver for første gang mulighed for et reelt sammenligningsgrundlag mellem de to biltyper.
ADAC: Elbiler har færre problemer per bil
Når man ser på tal fra biler med registreringsår 2020, 2021 og 2022 – altså to til fire år gamle biler – tegner der sig et mønster.
Fossilbiler havde i gennemsnit 9,4 nedbrud pr. 1.000 biler i 2024. For elbiler var tallet kun 3,8.
Tallene bekræfter en tendens, som også blev observeret i 2023. For biler fra 2020 alene havde elbiler i gennemsnit 8,5 nedbrud pr. 1.000 biler, mens fossilbilerne lå på hele 12,9.
Det er især på ét område, at både el- og fossilbiler svigter mest: Den klassiske 12-volts startbatteri.
Startbatteriet er synderen i næsten halvdelen af alle nedbrud
Hele 44,9 procent af alle problemer i 2024 skyldtes problemer med 12-volts batteriet. For elbiler skyldtes hele 50 procent af nedbruddene en svigtende batteriforsyning – ofte relateret til det lavvolts batteri, som styrer bilens systemer, og ikke selve fremdriften.
Hos fossilbiler var tallet 45 procent.
En vigtig årsag til batteriproblemer i elbiler er, at brugere aktiverer bilen oftere via apps, hvilket hyppigere “vækker” bilens elektronik og dermed aflader batteriet hurtigere, end bilproducenterne havde forventet.
Her er de mest pålidelige bilmodeller i ADAC’s statistik
ADAC har analyseret hele 159 modelrækker på tværs af 20 bilmærker. Herunder er et udpluk af modeller i mellemklassen med lavest antal nedbrud pr. 1.000 biler fra 2022-årgangen:
- Audi A4: 0,4
- Tesla Model 3: 0,5
- Audi Q4 e-tron: 0,7
- Audi Q5: 0,8
- Tesla Model Y: 0,9
- VW ID.4: 1,0
- BMW 3-serie: 1,2
- BMW X3: 1,3
- Mercedes-Benz GLC: 1,5
- Skoda Enyaq: 1,4
Flere af elbilerne – herunder Tesla Model 3, Model Y og VW ID.4 – ligger i toppen med meget lave nedbrudsrater. Men det samme gør traditionelle fossilbiler som Audi A4 og BMW X3.
Her går det værst – og det er især fossilbiler
I bunden finder vi især ældre fossilbiler. Men også en ret ny elbil, som faktisk er helt i top! Blandt de modeller med flest nedbrud pr. 1.000 biler fra 2022 er:
- Hyundai Ioniq 5 (el): 22,4
- Toyota RAV4: 18,4
- Opel Insignia: 17,2
- Ford Mondeo: 23,2
- Ford S-MAX: 39,1
- SEAT Alhambra: 18,1
- VW Sharan: 21,6
Både Toyota og Opel skiller sig negativt ud. Toyota RAV4 havde i 2022 en nedbrudsrate på hele 18,4, og den stiger kraftigt med årene – op til 45,2 for biler fra 2020.
Det er et bemærkelsesværdigt dårligt resultat, især da Toyota historisk har haft et ry for pålidelighed. Det dyk i Toyotas ry ser vi nærmere på i en særskilt artikel.
Derfor klarer elbiler sig bedre
Ifølge ADAC handler det især om konstruktionen. En elbil har færre bevægelige dele. Motoren består ofte kun af få dele – i modsætning til forbrændingsmotorens komplekse samling af stempler, ventiler, turboer osv. Det giver mere slid på flere forskellige dele.
Elbiler har heller ikke motorolie, der kan blive forurenet og skade motoren. Og fordi eldrift udvikler mindre varme end en forbrændingsmotor, er der færre varmebetingede defekter, fortæller ADAC.
Fremtiden: Flere elbiler er lig med færre nedbrud?
ADAC konkluderer, at elbiler ser ud til at være mere pålidelige – i hvert fald i bilens første leveår. Om det holder på lang sigt, vil fremtidige statistikker vise. De fleste elbiler i statistikken er stadig relativt nye.
Men én ting er sikker: Udviklingen er positiv for elbilejere. Men samtidig viser tallene også, at tyske mærker som Audi, BMW og Mercedes stadig leverer stabile fossilbiler – især i premiumklassen.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: boosted@boosted.dk