Det er Vejdirektoratet, der har ansvaret for statsvejenes tilstande. Men et boom i sager om erstatningskrav efter skader tegner et dystert billede.
Sidste års vinter med vådt og køligt vejr har haft en betydelig indvirkning på vejnettet flere steder i landet. De store mængder regn kombineret med frost gjorde det udfordrende at følge med i reparationerne af de mange huller, der opstod som følge af vejrforholdene.
Vejdirektoratet, som er ansvarlig for vedligeholdelsen af statsvejene i Danmark, har også mærket konsekvenserne. Antallet af sager, hvor bilister kræver erstatning for skader på deres biler, er steget markant i forhold til tidligere år.
Det skriver Autoparts24 i en pressemeddelelse.
En opgørelse fra Vejdirektoratet viser, at der i hele 2023 var 210 sager om erstatning. I 2024 har tallet dog allerede nået 360 sager alene i de første seks måneder, hvilket er en stigning på 70 procent i forhold til hele sidste år.
LÆS OGSÅ: Borgmester stjal min veteranbil, siger hr. Broccoli
Selvom ikke alle sager relaterer sig til huller i vejene, peger Troels Meier, direktør i Autoparts24, på, at sidste års vintervejr har spillet en væsentlig rolle i stigningen af erstatningskrav.
– Det var en meget hård vinter for vejene, og det kan tydeligt ses i antallet af skader på biler. Selvom Vejdirektoratet har arbejdet intensivt på at reparere skaderne, har de ikke kunnet nå det hele, udtaler Meier.
Trods det høje antal sager er det dog kun i få tilfælde, at der bliver udbetalt erstatning. For at opnå erstatning skal det kunne bevises, at Vejdirektoratet har handlet uansvarligt ved ikke at reparere et kendt trafikfarligt hul. I de fleste sager har Vejdirektoratet dog været i stand til at dokumentere, at de har igangsat den nødvendige indsats, når de er blevet opmærksomme på skader.
Fremadrettet vurderes det, at lignende udfordringer kan opstå, da klimaforandringer med vådere vintre sandsynligvis vil fortsætte. Dette kan medføre flere problemer med vejhuller i fremtiden.
Troels Meier opfordrer derfor bilister til at være opmærksomme på vejforholdene og tage ansvar, når de støder på farlige huller i vejene.
– Det er vigtigt at sørge for korrekte dæk og dæktryk samt være forudseende og sætte farten ned på beskadigede veje. Hvis man oplever trafikfarlige huller, skal man indberette det til enten kommunen eller Vejdirektoratet, så skaderne kan blive udbedret, forklarer Meier.
Læs flere spændende nyheder fra og om bilernes verden lige her!