Et hold forskere har lært nogle rotter at styre og bremse biler. Forsøget viste samtidig, at rotter, der kører alene, er mindre stresset.
Forskere lærte i 2019 17 rotter at køre små elektriske biler. Forsøget gav forskerne mulighed for at undersøge, hvordan indlæringen påvirkede rotternes adfærd og stressniveau.
Ifølge New Scientist tyder resultaterne på, at det er selve processen med at lære en ny færdighed, der har en beroligende effekt på rotterne. Og altså ikke det at rotterne køre bil i sig selv.
Eksperimentet blev ledet af Kelly Lambert fra University of Richmond, som sammen med sit team udviklede de små køretøjer.
Bilernes konstruktion er enkel: En gennemsigtig plastbeholder med et gulv af aluminium har tre kobbertråde der fungerer som et rat.
Når rotten stod på gulvet og rørte ved kobbertrådene med sine poter, lukkede den et elektrisk kredsløb, som fik bilen til at bevæge sig. Retningen blev bestemt af, hvilken kobbertråd rotten trådte på.
LÆS OGSÅ: Teslas biler er involveret i absolut flest dødsulykker
Undersøgelsen involverede 6 hunrotter og 11 hanrotter, der blev trænet på et firkantet areal der op til fire meter bredt. Rotterne lærte at styre bilerne for at nå frem til en belønning, typisk mad.
– Rotterne lærte at navigere bilen på unikke måder og udviste styremønstre, som de aldrig havde gjort før, for at ankomme til belønningen, forklarede Lambert dengang.
Forskerne fandt samtidig ud af, at rotterne havde et højere niveau af hormonet dehydroepiandrosteron i kroppen, når de kørte alene. Men ‘passager’-rotter havde et lavere. Meget tyder på, at hormonet hos rotterne er et tegn på modstandsdygtighed over for stress.
Rotterne er ikke de eneste dyr som har lært at køre bil. I New Zealand gjort man for to år siden forsøget med flere hunde. Og ja, det lykkedes faktisk. Newzealænderne hævdede endda, at hundene ville kunne bestå en køreprøve.