Overvejer du at tage et kviklån, er det ikke utænkeligt, at du har søgt lidt rundt på nettet. Måske er du stødt på nogle gode tilbud online, eller også har det omfattende lånemarked blot gjort dig mere forvirret, end du var i forvejen? Det kan være svært at overskue, hvad der præcist adskiller de forskellige låneudbydere, og hvorfor der udadtil kan være så store prisforskelle på lån. Når det handler om kviklån, er der ofte mange forskellige begreber i spil, både i reklamemateriale og i de betingelser, der ofte står med småt. Her får du en kort guide, som forhåbentlig kan hjælpe dig på lånemarkedet.
Kviklån
Et kviklån er en særlig type lån, som formidles af kreditvirksomheder i stedet for banker. Kviklån er ofte på mindre beløb, og har kortere løbetid end et banklån. Et kviklån kan etableres ganske hurtigt (deraf navnet) uden kreditvurdering; de fleste virksomheder vurderer dig udelukkende på, om du står anført som dårlig betaler i RKI. Gør du ikke dét, kan du ofte have penge på din konto allerede samme dag.
Renter
Renten er den pris, som låneudbyderen tager sig betalt, for at låne penge ud til dig. Renten udgør en fast procentsats af lånets størrelse. Hvad du konkret betaler i rente er således afhængig af dit lånebeløb. Det er vigtigt, at være opmærksom på renterne, når du ønsker at undersøge hvilken låntype, der bedst kan betale sig for dig; rentesatserne kan variere fra udbyder til udbyder.
Etableringsomkostninger
Der er to udgifter, du skal være opmærksom på, når du overvejer at tage et kviklån. Den ene er renterne, som beskrevet ovenfor, den anden er etableringsomkostningerne. Mens de fleste kender til begrebet renter, er det langt færre, der er opmærksomme på det gebyr, som udbyderen tager, for at etablere et lån. Gebyret kan også være omtalt som formidlingsomkostninger, og gebyrets størrelse er ofte det samme uanset lånebeløb. Et godt råd vil derfor være at optage ét lån frem for flere små. Renteudgifterne vil være uændrede, uanset hvordan du splitter dine lån op, men for hvert lån du optager, vil du skulle betale etableringsomkostninger på ny.
Afdrag og månedlig ydelse
Afdrag handler om det beløb, som du betaler af på dit lån. Ofte afdrager du på dit lån hver måned, og derfor omtales dette beløb også som månedlig ydelse. Når du skal vurdere, hvilket lån der passer bedst til din situation, er det vigtigt, at du er opmærksom på den månedlige ydelse. Har du gjort dit forarbejde godt, ved du, hvor mange penge du har råd til at afdrage med hver måned. Har du ikke helt overblik over din økonomi, så lav gerne et budget – det er vigtigt, at du har råd til at betale den månedlige ydelse på dit lån, da et misligholdt lån hurtigt kan ødelægge din økonomi.
Kreditomkostninger og ÅOP
I låneudbyderens reklamemateriale fokuseres ofte på lave renter eller afdragsfrie måneder, og begge dele er da også belejligt for dig som låner. Hvad du i stedet ofte skal læse om med småt, er kreditomkostningerne. Kreditomkostningerne dækker over det samlede beløb, som det koster dig at tage et givent lån, dvs. både renter i hele lånets løbetid og diverse etableringsomkostninger. Dette beløb kan også være udtrykt i procent; ÅOP (årlige omkostninger i procent). Beløbet, som er angivet under kreditomkostninger, kan ofte være skræmmende men vigtig læsning.
Brug en sammenligningstjeneste
Udover at beskrive hvor meget du i sidste ende kommer til at betale for at låne penge, kan kreditomkostninger og ÅOP også være meget brugbare, når du vil sammenligne priser på lån. Det kan du f.eks. gøre ganske gratis hos Fair-laan.dk. Når du sammenligner lånemuligheder, er det naturligvis vigtigt, at du sammenligner lån med samme forudsætninger; benyt altid samme lånebeløb, løbetid etc., for at sikre det korrekte sammenligningsgrundlag.