Siden 1. januar har danske og udenlandske lastbiler skulle betale vejafgift i Danmark. Det betyder, at myndighederne har sat mere overvågning op.
Myndighederne har sat kameraer op seks nye steder i Danmark. Kameraerne overvåger alle vejene, men de kigger efter noget bestemt.
Nemlig om de lastbiler, som passerer forbi, nu også har betalt den vejafgift, der trods voldsomme protester blev indført 1. januar i år.
Det skriver Ritzau.
Afgiften skal betales pr. kilometer. Men regeringens nye lov må ikke kun ramme danske lastbiler, derfor scanner de nye kameraer også udenlandske nummerplader.
Derudover skal der opstilles 275 nye, mobile kontroller rundt omkring. Bliver afgiften ikke betalt, koster det ejeren af den enkelte lastbil en bøde på 4.500 kroner.
Men det koster også staten enorme summer at indføre den nye afgift. Ifølge brancheforeningen DTL – danske vognmænd – løber administrationen op i 300 millioner kroner hver eneste år.
Det er planen, at vejafgiften skal dække samtlige kilometer asfalt i Danmark senest den første januar 2028. Det svarer til cirka 75.000 kilometer vej. Lige nu gælder afgiften kun for lastbiler, der vejer 12 ton eller derover, men fra 2027 skrues vægtgrænsen ned til 3,5 ton.
Den nye ordning sammen med øgede afgifter på både diesel og benzin betyder, at det bliver markant dyrere at være dansker. Læs mere om det her.
Samtidig stiger de periodiske afgifter på samtlige personbiler i Danmark frem mod 2026. Selv ikke veteranbilerne går fri.