Den kendte TV-vært Jeremy Clarkson foreslår at fjerne flere Formel 1-løb helt fra kalenderen. Det gælder baner som Monaco, hvor overhaling ifølge ham er for svært.
Jeremy Clarkson har en markant idé til fremtidens Formel 1. Han foreslår ganske enkelt at forbyde løbene på baner hvor det er svært at overhale.
Clarkson er kendt fra blandt andet TV-programmet Top Gear. Han er en ivrig Formel 1-seer og deler ofte sine meninger om sporten. Det sker typisk på sociale medier eller i klummer.
Clarkson seneste mening om sporten delte han i et opslag på det sociale medie X.
– Jeg har en idé som gør gøre Formel 1 mere spændende og holdbar.” Det fangede hurtigt mange fans opmærksomhed.
Han uddybede det hele i et efterfølgende opslag:
– Undgå baner, hvor det er svært at overhale.
Opslaget fik næsten 50.000 brugere til at ‘like’ opslaget. Meget tyder altså på, at Clarkson ikke er den eneste, der savner overhalinger i Formel 1.
Ideen om at visse baner er problematiske, er ikke helt ny. Moderne Formel 1-biler bidrager til udfordringen med overhaling. De nuværende har fået hård kritik for både at være alt for brede, for lange og for tunge.
Moderne F1 bilers aerodynamik er en udfordring
Her spiller bilernes avancerede aerodynamik en afgørende rolle. De er dybt afhængige af uhindret luftstrøm, kendt som ‘ren luft’. Det er nødvendigt for at skabe optimal downforce.
Kører en Formel 1-racer tæt bag en konkurrent, opstår der problemer. Bilen bagved rammes af turbulente lufthvirvler fra bilen foran. Det man også kan høre omtalt om beskidt luft.
Den beskidte luft er som gift for bilen bagved. Det slider ikke bare mere på dækkene at ligge bag ved en konkurrent, det gør også bilens downforce markant ringere.
Jeremy Clarkson specificerer ikke præcis, hvilke F1-baner han vil fjerne. Men man kan nemt pege på flere kandidater. Overhaling er ofte en sjældenhed på baner som i Jeddah og Miami.
Selv Barcelona har haft løb med få overhalinger. Heller ikke Suzuka-banen i Japan bød på megen action under det seneste løb dér. Følger man Clarksons logik er flere baner i farezonen.
Monaco Grand Prix: Historie mod spænding
Det mest oplagte eksempel er dog Monaco Grand Prix. Løbet er en juvel i F1-kalenderen for mange. Men andre ser det som et optog uden megen reel spænding.
Kritikken af løbet i fyrstedømmets gader har lydt i årevis. Overhaling på den ekstremt smalle og snoede gadebane er notorisk svært. Det grænser ofte til det umulige for de brede biler.
Alligevel forsvarer mange fans og F1-insidere Monacos plads på løbskalenderen. De fremhæver banens unikke historie og prestige. De mener ikke, Formel 1 kan undvære et så ikonisk løb.
En bruger på det sociale medie X svarede da også den mangeårige TV-vært igen.
– Jeremy, bilerne plejede at kunne køre på en spændende måde i Monaco. Banen har ikke ændret sig. Men det har bilerne. Måske er bilerne problemet.”
Clarkson anerkender, at bilerne er blevet større og mere komplekse. Men han fastholder, at løsningen er at tilpasse kalenderen.
– Vi må acceptere bilernes udvikling og kun anvende egnede baner, mener han.
Han understreger vigtigheden af fanoplevelsen for sportens økonomi.
– I sidste ende kommer indtægterne fra fans. Altid,” afslutter han sin argumentation på X.
Samtidig overvejer sportens ledelse også ændringer for at øge spændingen. FIA-præsident Mohammed Ben Sulayem har for nylig luftet flere idéer.
Blandt andet vil han drøfte med sportens motorleverandører, om der er en idé i at skrotte de nuværende 1,6-liters V6-motorer til gengæld for V8- eller V10-maskiner.
Den idé vækker begejstring hos mange fans. Også kørere som Max Verstappen siges at være mere end begejstret for ideen. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk