Den konkurstruede, svenske batterigigant kom ud af 2024 med et gigantisk underskud. Der mangler 40 milliarder kroner i regnskabet.
Den svenske batterigigant Northvolt afsluttede 2024 med et gigantisk underskud på 40 milliarder kroner.
Det fremgår af en opgørelse fra selskabet, som Svenska Dagbladet har fået adgang til. Opgørelsen er et af punkterne på dagsordenen for en ekstraordinær generalforsamling, som bestyrelsen afholder den 8. januar.
Tallene understreger alvoren af den krise, som den konkursramte batteriproducent befinder sig i. Krisen har også ramt den danske pensionskasse ATP, der har investeret 2,3 milliarder kroner i Northvolt.
Allerede inden generalforsamlingen har flere af de største investorer nedskrevet værdien af deres investering til nul. I november erklærede investeringsbanken Goldman Sachs sin investering på 6,4 milliarder kroner for værdiløs.
Kort efter udtalte ATP-direktør Martin Præstegaard til DR, at “værdien af virksomheden i dag ikke er meget langt fra nul”. Også den største aktionær, Volkswagen, har foretaget en nedskrivning, dog uden at offentliggøre beløbet.
Northvolts problemer startede i efteråret, da BMW annullerede en stor ordre på to milliarder dollars. Konsekvenserne lod ikke vente på sig. I september blev omkring 1.600 medarbejdere fyret, og efterfølgende gik et datterselskab konkurs. I november søgte moderselskabet om konkursbeskyttelse i USA.
Siden da har batteriproducenten kæmpet for at finde den nødvendige kapital til at overleve. Ifølge Svenska Dagbladet er jagten på kapital også hovedtemaet for mødet den 8. januar, hvor en mulig konsekvens er, at driften indstilles.
Med de to største aktionærer, Volkswagen og Goldman Sachs, der ikke længere tillægger deres investeringer – og dermed selskabet – nogen værdi, synes det vanskeligt at finde finansiering til at dække det enorme underskud.
Som om det ikke var nok, har der været flere mystiske dødsfald forbundet til Northvolt. Et af disse dødsfald er blevet undersøgt af svensk politi for en mulig forbrydelse.
Situationen for Northvolt er yderst kritisk, og det er usikkert, om virksomheden kan overleve den nuværende krise. Underskuddet på 40 milliarder kroner er et massivt slag, og det er tvivlsomt, om der kan findes investorer, der er villige til at skyde penge i den konkursramte virksomhed.