I Norge vil regeringen ikke bare forbyde trafikalarmer, de vil også forbyde ikke-håndholdt brug af mobiltelefoner bag rattet. Straffen? 10.000 kroner.
Et nyt lovforslag i Norge kan betyde et totalforbud mod at holde en mobiltelefon under bilkørsel. Forslaget er sendt i høring af Transport- og Kommunikationsministeriet.
Bliver det vedtaget, kan bilister se frem til en bøde på op mod 10.450 norske kroner, svarende til cirka 6.800 danske kroner, for blot at røre mobilen. Både interesseorganisationen NAF og Beredskabspolitiet (UP) har meninger om forslaget.
Reglerne for mobilbrug i bilen er allerede i dag strikse. Det er forbudt at bruge en håndholdt mobiltelefon under kørsel. Der er også klare regler for brug af mobiltelefoner monteret i en holder.
Det nye forslag strammer grebet yderligere. Ministeriet mener, at et forbud mod at holde mobilen vil sende et klart signal til bilisterne. Det vil også gøre politiets arbejde med at håndhæve reglerne lettere.
Det skriver norsk TV2.
Hvis lovforslaget vedtages, må bilister slet ikke røre telefonen under kørsel. Det gælder også, hvis den ellers er korrekt monteret i en holder. Det vil være ulovligt at give telefonen til en passager.
Det vil også være forbudt at samle telefonen op fra gulvet, hvis den falder ned. Selv det at holde telefonen i hånden uden at bruge den aktivt, vil blive forbudt.
Strammere regler for mobilbrug i bilen
NAF, Norges Automobil-Forbund, er kritiske over for forslaget. Pressechef Ingunn Handagard påpeger en mulig urimelighed i loven.
“Du kan acceptere en skål fra personen ved siden af dig, men du kan ikke flytte din telefon fra ladepladen i bilen til sædet,” udtaler Ingunn Handagard. Hun mener, et sådant forbud strider mod folks opfattelse af, hvad der er rimeligt.
NAF støtter målet om at mindske antallet af ulykker forårsaget af uopmærksomhed. Organisationen advarer dog mod at stirre sig blind på midlerne.
De mener, lovgivningen skal regulere selve brugen af mobiltelefonen. Den bør ikke forbyde enhver form for berøring.
Handagard forklarer, at et totalforbud er lettere for politiet at håndhæve. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at det er den bedste løsning for trafiksikkerheden.
Et totalforbud kombineret med høje bøder kan svække respekten for færdselsreglerne. Risikoen er en bøde på cirka 6.800 danske kroner for blot at røre mobilen.
NAF og politiet uenige om mobilforbud
Beredskabspolitiet (UP) støtter derimod forslaget om et totalforbud. Assisterende politimester Roar S. Larsen fremhæver uopmærksomhed som en væsentlig faktor for trafiksikkerheden.
– Undersøgelser viser, at ulovlig brug af mobiltelefoner er en direkte årsag til fire procent af dødsulykkerne, siger Roar S. Larsen norsk TV 2.
Han påpeger, at brugen af mobiltelefoner i biler har ændret sig.
Folk bruger ikke længere kun telefonen til at tale.
– Nu skriver, scroller, søger og surfer folk på deres telefoner. Det er farligt, siger Larsen.
Han mener, det nye lovforslag vil gøre reglerne lettere at forstå for trafikanterne. Øget overholdelse af reglerne vil føre til øget trafiksikkerhed.
Lovforslaget indebærer, at det kun vil være tilladt at betjene telefonen via en fastmonteret holder. Betjeningen skal ske inden kørslen starter, og der er klare begrænsninger.
Der lægges op til kun at tillade få tastetryk eller berøringer under kørsel. Det kan være et tryk for at aktivere stemmestyring eller finde det senest kaldte nummer.
Forslaget indeholder også et muligt forbud mod at vise underholdnings- og kommunikationsapps. Det gælder apps som Snapchat, Facebook, Instagram og TikTok, selv når mobilen er fastmonteret.
På Boosted.dk kan du læse meget mere om regler i trafikken og ny teknologi i biler. Vi holder dig opdateret på udviklingen inden for både lovgivning og bilernes udstyr, som for eksempel de nyeste infotainment-systemer, hvor bilmærkerne nu går tilbage til brugen af fysiske knapper.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk