Annonce:

McMurtry Spéirling hænger i luften med 0 km/t

McMurtry Spéirling kan hænge i luften. Også selvom den ikke bevæger sig. Så meget downforce generer den vanvittige bil.

Elbilen McMurtry Spéirling bruger en blæser til at sætte ny rekord på Top Gear-banen. Og så kan den stå stille i luften. Altså med bunden i vejret.

The Stig kørte 14 sekunder hurtigere end Aston Martin Valkyrie.

Elbilen McMurtry Spéirling har sat en ny rekord. Det skete på den kendte Top Gear-bane på Dunsfold Aerodrome. Bag rattet sad The Stig.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Bilen er nu den hurtigste bil nogensinde på banen. Rekorden understreger potentialet i elbilteknologi kombineret med avanceret aerodynamik.

McMurtry Spéirling er en elbil bygget til banekørsel. Den har kun et enkelt sæde. Bilen er ikke godkendt til brug på offentlig vej.

Elmotoren i bilen yder 1.000 hestekræfter. Samtidig vejer bilen kun 1.000 kg. Altså er der det nærmeste magiske vægtforhold på én hestekræft pr. kilo bil.

En særlig teknologi giver bilen et usædvanligt vejgreb. Et system med ventilatorer skaber et stort pres nedad. Det der også kaldes downforce.

Artiklen fortsætter efter annoncen:

Ventilatorerne genererer 2000 kg downforce. Det sker selv når bilen holder helt stille. Det store vejgreb er nøglen til bilens fart i sving.

McMurtry Spéirling: En kæmpe blæser og en helvedes masse downforce

The Stig kørte Top Gear banen på 55,9 sekunder. Det er en markant forbedring af den tidligere rekord. Banen er 2,8 kilometer lang.

Den tidligere rekordholder var et eksemplar af Formel 1-bilen Renault R24. Den bil kørte rundt på banen i 2004.


Og selvom man den gang for 21 år siden, sagde at Formel 1-bilen var ekstremt hurtig, er McMurtry Spéirling bare endnu hurtigere.

Den hurtigste gadebil på banen er Aston Martin Valkyrie. Den kørte en omgang på 1 minut og 9,6 sekunder. McMurtry var næsten 14 sekunder hurtigere.

Bilens ventilator-system giver mulighed for usædvanlige manøvrer. McMurtry har demonstreret bilens evner. De kørte bilen op ad en rampe.

Herefter blev platformen, som bilen stod på, vendt på hovedet. Bilen blev hængende på den omvendte flade. Det viser den store downforce fra ventilatorerne.

Blæser-teknologiens historie i motorsport

Teknologien med ventilatorer/blæsere er ikke helt ny. Den blev brugt kortvarigt i Formel 1 i 1978. En Brabham BT46 kørte med en lignende teknologi. Og det endda med succes.

Annonce:

Bilen vandt et Grand Prix på Anderstorp med et 34 sekunders forspring. Men svenskeren Ronnie Peterson, der blev dræbt samme år, var efter sigende utilfreds.

Bilen blev ikke officielt forbudt men kørte ikke flere løb. Teknologien blev anset for at give en for stor fordel.

Thomas Yates er direktør for McMurtry. Han sad bag rattet under demonstrationen med den omvendte platform.

McMurtry Spéirling viser potentialet i elektriske superbiler og avanceret aerodynamik. Det er dog slet ikke sikkert, at elektriske superbiler har nogen fremtid.

Annoncer:
Responsiv Iframe

Mate Rimac, der er kendt for netop at bygge den slags biler, sagde allerede sidste år, at hans kunder ikke længere gider betale for den slags. Læs mere om det her.

Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk

Læs flere artikler efter annoncerne:

Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen
Bjørn S. Nielsen er uddannet journalist og webredaktør på Boosted.dk. Han har skrevet professionelt om biler i over 11 år. Har du en god historie eller et forslag til en artikel? Skriv til bj@boosted.dk
Annonce:

Nyeste artikler

Annonce:

Motorsport

Annonce:

Læs også

Populære

Få vurderet din bil - gratis!

Auto Show Annonce

Nyheder til dig

Annonce:

Få gratis nyhedsbrev fra Boosted:

Noget er galt. Tjek venligst det udfyldte.
Tak for din tilmelding!

Flere populære artikler

Læs også