Nissan og Renault skulle have udviklet et hav af elbiler sammen under navnet Ampere. Dermed slipper Nissan for en regning på 4,5 milliarder kroner.
Nissan trækker sig fra en tidligere aftale med Renault om investering i elbiler til en værdi af op mod 4,5 milliarder kroner.
Det sker som led i en række nye justeringer i samarbejdet mellem de to bilproducenter. Selvom Renault–Nissan–Mitsubishi Alliancen har gennemgået en turbulent periode, har Renault og Nissan nu offentliggjort flere strategiske projekter for fremtiden.
Ændringer i selve allianceaftalen skal give større fleksibilitet i de gensidige aktieposter. Altså de to bilmærker imellem.
Minimumsgrænsen for ejerandele sænkes fra 15 til 10 procent. Det kan give Nissan mulighed for at sælge en del af sin Renault-aktiepost for at skaffe midler til omstrukturering.
Det oplyser Nissan i en pressemeddelelse.
Det er endnu uvist, om Nissan vil benytte sig af den mulighed. Et eventuelt salg af aktier skal ske gennem en koordineret skal se så bilmærkerne værd især får forkøbsret.
Som en del af den øgede fleksibilitet for Nissan fritages selskabet fra sin forpligtelse til at investere i Renaults elbilsatsning, Ampere.
Investeringen blev offentliggjort i juli 2023, og det ville have betydet, at Nissan skulle finde 600 millioner euro svarende til 4,5 milliarder danske kroner.
Blandt de nye produktplaner vil Nissan få sin egen version af den kommende elektriske Renault Twingo.
Den forventes lanceret i 2026 og vil have et unikt design skabt af den japanske bilproducent. Der er endnu begrænset information om modellen, men selve Twingo-modellen lanceres næste år til en pris under 20.000 euro, eller omkring 150.000 danske kroner.
Elbilen forventes at få en 7-tommers digital instrumentering og et 10,1-tommers infotainmentsystem.
Uden for Europa planlægger Renault at overtage Renault Nissan Automotive India Private Ltd ved at købe den 51 procent andel, som Nissan i øjeblikket ejer.
Handlen forventes afsluttet senere i år. Renault ser det som en mulighed for at udvide sin internationale forretning.
Fire nye modeller forventes produceret på fabrikken i Chennai. Selvom Renault overtager majoriteten, vil Nissan fortsat være til stede i Indien, og Chennai-fabrikken vil fortsætte med at bygge modeller som Nissan Magnite.
Ændringerne i aftalerne og annulleringen af Ampere-investeringen er betinget af, at visse vilkår opfyldes, hvilket forventes at ske inden udgangen af maj. I en ny pressemeddelelse kommer hverken det franske eller japanske bilmærke ind på, hvilket betingelser det drejer sig om.
– Som en langvarig partner for Nissan inden for Alliancen og som dets hovedaktionær har Renault Group en stærk interesse i at se Nissan vende sin præstation så hurtigt som muligt.
– Pragmatisme og en forretningsorienteret tankegang var kernen i vores diskussioner for at identificere de mest effektive måder at støtte deres genopretningsplan på.
– Samtidig med at vi udvikler værdiskabende forretningsmuligheder for Renault Group, siger Renault Groups administrerende direktør, Luca de Meo.
Læs flere artikler efter annoncerne: