Hvis du ikke er sikker på, hvilken vej du skal gå med dit arbejdsliv – og kan du godt lide biler – er der nu endnu en årsag til at overveje at blive faglært. Lønnen!
En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at faglærte nu haler kraftigt ind på akademikernes løs. Det markerer en markant ændring i lønsammenhængen mellem faglærte og akademikere, hvor forskellen mellem de to grupper er blevet reduceret meget over de seneste 25 år.
Analysen afslører, at faglærte inden for bl.a. teknik og byggeri, har oplevet en dramatisk stigning i indkomst i forhold til humaniora-kandidater.
Faglærte kan nu forvente en samlet livsindkomst på næsten 17 millioner kroner, hvilket er en betydelig forbedring sammenlignet med tidligere år. Det er en stigning på omkring 3,5 millioner kroner i forhold til 25 år siden.
Sammenlignet med 1997, hvor en akademiker kunne forvente at tjene 71 % mere end en faglært, viser den nyeste analyse, at forskellen i 2022 er faldet til 59 %.
LÆS MERE: Flertal vil forbyde bilvask i hånden!
Rasmus Lindø Kaslund, analytiker ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, mener, at det skyldes udbuds- og efterspørgselsfaktorer. Med en stigende andel akademikere på arbejdsmarkedet og færre faglærte, som mekanikere, er der en øget efterspørgsel efter faglært arbejdskraft. Dette har resulteret i højere lønninger for faglærte, hvilket har reduceret kløften mellem akademikere og faglærte.
Han bemærker, at den demografiske ændring på arbejdsmarkedet fortsat vil påvirke udbuddet af faglærte. “I de ældre generationer på arbejdsmarkedet er der flere faglærte, men de bliver erstattet af yngre generationer med flere akademikere og færre faglærte,” siger Rasmus Lindø Kaslund.
Denne ændring indikerer, at indkomstforskellene sandsynligvis vil falde yderligere i de kommende år.
Udviklingen viser, at den traditionelle vej til indkomst gennem akademiske uddannelser ikke længere er den eneste sikre måde at opnå en høj indkomst på. Rasmus Lindø Kaslund bemærker, at der er en øget efterspørgsel efter faglært arbejdskraft i visse sektorer, hvilket har ført til denne ændring i indkomstforskellene.
Denne ændring i indkomstbalancen kan påvirke unge menneskers uddannelsesvalg. Med en stigende efterspørgsel efter mekanikere og andre faglærte inden for teknik og byggeri, kan flere unge vælge erhvervsuddannelser som et attraktivt alternativ til akademiske studier. Dette kan hjælpe med at løse manglen på faglært arbejdskraft i visse sektorer og sikre en mere afbalanceret arbejdsstyrke i fremtiden.
Kontoruddannede har også haft betydelige forbedringer i forhold til humaniora-kandidater, hvilket yderligere understreger den ændrede dynamik mellem faglærte og akademikere.
Mens akademikere stadig kan forvente en højere livsindkomst, viser denne analyse, at faglærte i stigende grad henter ind på akademikerne og i nogle tilfælde overgår dem.
Bemærk: Artiklen er baseret på en pressemeddelelse. Har du kommentarer til indholdet, bedes du kontakte den pågældende afsender.