En ny dieselskandale under opsejling. Da myndighederne begyndte at undersøge sagen, blev en whistleblower bedt om ‘brænde alle beviser’.
En stor skandale omkring HVO-diesel er under opsejling. Det populære miljøbrændstof fra Kina, Indonesien og Malaysia undersøges nu grundigt.
Britiske myndigheder har startet en efterforskning efter alarmerende oplysninger fra whistleblowere i brændstofindustrien. De peger på mulig svindel med råmaterialet til HVO.
Det skriver BBC.
HVO står for Hydrotreated Vegetable Oil. Det markedsføres som et grønt alternativ til almindelig diesel. Brændstoffet har lignende kemiske egenskaber som fossil diesel.
Produktionen skal ifølge reglerne udelukkende baseres på affaldsprodukter. Det kan være brugt fritureolie, slagteriaffald eller rester fra palmeolieproduktion. Det giver brændstoffet et meget lavt CO2-aftryk.
Mistanken går dog på, at der i stedet bruges frisk palmeolie. Det kaldes også jomfru-palmeolie. Hvis det er tilfældet, er der tale om en alvorlig miljøforbrydelse.
Produktion af palmeolie er et globalt miljøproblem. Den bidrager massivt til rydning af regnskov. Det truer blandt andet orangutangens levesteder.
Mulig forfalskning og destruktion af beviser
En whistleblower udtaler til BBC om situationen. “Jeg tror, at det, vi faktisk købte, var store mængder jomfru palmeolie, der var mærket som palmeolieslam,” siger kilden.
Samme whistleblower fortæller om forsøg på at dække over svindlen. Ledelsen i virksomheden gav angiveligt ordre til at brænde beviserne.
– Jeg ringede til en af de ansvarlige, som sagde, at beviserne skulle brændes, siger whistlebloweren.
Personen valgte dog at gå til myndighederne med oplysningerne.
Eksperter peger også på et logisk problem. Mængden af HVO på markedet virker urealistisk høj. Verdens samlede produktion af egnede affaldsstoffer, som brændstoffet laves på, rækker slet ikke.
Affaldet udgør kun en brøkdel af det, der skulle bruges til den globale HVO-produktion. Det rejser spørgsmål om brændstoffets reelle oprindelse.
Problemer med certificering og kontrol
Certificeringen af HVO-brændstoffet er også kommet under kritik. Særligt inspektioner i Kina giver anledning til bekymring.
Den tyske ekspert i grønne brændstoffer, Dr. Christian Bickert, udtaler: “ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) må simpelthen ikke sende nogen til Kina for at udføre inspektioner.”
– Man skal simpelthen stole på, at deres certificeringsfirma gør sit arbejde ordentligt, tilføjer Dr. Bickert.
Det skaber usikkerhed om kontrollens effektivitet.
De britiske myndigheder tager nu sagen alvorligt. Deres undersøgelse skal klarlægge omfanget af den mulige svindel. Resultaterne afventes med spænding.
Sagen er også relevant for Sverige. Landet øger brugen af HVO markant fra juli. Det sker for at opfylde EU’s emissionsmål via en skærpet reduktionspligt.
Hvis HVO-brændstoffet viser sig at være baseret på fusk, kan det få store konsekvenser. Det vil underminere den grønne omstilling i transportsektoren.
Mens debatten om HVO og alternative brændstoffer raser, kan du læse mere om bilindustriens nyeste trends og teknologier på Boosted.dk. Blandt historien om Ferrari, der mener, at en omvendt V6-motor kan forbrænde brint.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk