I 3 år har almindelige borgere kunne ‘bestille’ en fotovogn til at holde øje med hastigheden i deres området. Det er nu sket 20.000 gange.
Siden 2019 har det i landets 12 politikredse været muligt at bestille en betjent eller en fotovogn som rykker ud for at holde øje med trafikken. Og den form for fartkontroller har folk i den grad benyttet sig af.
Over 20.000 gange er politiet blevet bedt om at rykke ud med fotovogne eller en betjent der på anden vis kan holde øje med hastigheden på vejene.
Det viser en ny opgørelse, som Rigspolitiet har udleveret til Gjensidige. Opgørelsen er dog ikke kun betjente med lasermålere og fotovogne. I opgørelsen tager Rigspolitiet også de gange, man har lavet forebyggende indsatser, med.
Langt størstedelen af de mange henvendelser har dog drejet sig om decideret fartkontroller. Direktør for skade i Gjensidige Henrik Sagild vurderer, at ordningen er en succes for politiet.
LÆS OGSÅ: Politiet: “Så langt skyder vores nye fartmålere”
– Hvis man som borger oplever, at der meget ofte bliver kørt for stærkt i sit nærområde, så er det både en kilde til frygt for ulykker og frustration over, at der ikke bliver gjort nogen indsats for at dæmme op for det.
– Samtidig er det en vanskelig opgave for politiet at være til stede over alt i nærområderne, og her har ordningen med ‘bestil en betjent’ vist sig rigtig god, siger han i en pressemeddelelse.
På den anden side viser opgørelsen fra Rigspolitiet, at der i år og sidste år er sket et fald i antallet af henvendelser fra borgerne. Hvor der i 2020 og 2021 var knap 8.000 henvendelser årligt, faldt det sidste år til omkring 5.000.
Med godt 1300 henvendelser i årets første fire måneder er der udsigt til et lignende antal i år.
– Selvom politiet gør en stor indsats for at forbedre trafiksikkerheden, så er et godt samarbejde med borgerne et utroligt vigtigt redskab til at opnå viden og sætte ind de rigtige steder.
– Derfor kan jeg kun opfordre til, at man overvejer at bruge ordningen, hvis man oplever utryghed i forbindelse med bilisters adfærd i sit nærområde, lyder det fra Henrik Sagild.