Erhvervsuddannelserne lider. Antallet af unge, som vælger disse uddannelser efter folkeskolen, er kun steget ganske lidt, viser nye tal.
Samlet set har 64.300 unge søgt ind på en ungdomsuddannelse i år. Men kun 12.800 af eleverne, som kommer fra folkeskolens 9.- og 10. klasse, har valgt at søge ind på erhvervsuddannelserne.
Det viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Samlet set svarer de nye erhvervsskoleelever til 19,9 procent af de 64.300 unge, der har søgt ind på en ungdomsuddannelse i år. Kun 0,5 procentpoint flere end sidste år.
Og de nye tal er bekymrende læsning for erhvervsorganisationen SMVdanmark.
LÆS OGSÅ: “Dansk” bilmærke vil beskyttes mod konkurs
– På trods af den lille stigning, er det bekymrende, at erhvervsuddannelserne ikke er mere populære blandt de unge.
– Det bør give anledning til refleksion og handling fra politisk side. Vi står i en situation, hvor vi får brug for flere med praktiske kompetencer i de kommende år, lyder det fra Kasper Munk Rasmussen, der er uddannelsesansvarlig i SMVdanmark.
Tilbage i januar 2023 måtte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kassere regeringens mål om, at 30 procent af alle danske unge skal vælge en erhvervsuddannelse.
I pressemeddelelsen forholder ministeren sig da heller ikke direkte til optagelsestallene fra sit eget ministerium.
– Det er en stor beslutning, når man som 15-16-årig skal vælge en ungdomsuddannelse. Jeg tror, at vi i dag beder nogle unge om at tage et valg, som de ikke er parate til at tage på det tidspunkt i livet, lyder det fra Tesfaye.
Men der er altså stærkt brug for de unge ude på erhvervsuddannelserne. I en rundspørge, som Autobranchen Danmark foretog sidste år, svarede 81 procent af de adspurgte værksteder, at de har svært ved at få folk nok.
Alligevel peger rundspørgen blandt mekanikerne på, at halvdelen af dem har eller har haft lyst til at sige op. Læs mere om det her.
Læs flere nyheder fra og om bilindustrien lige her!