Bilproducenter som Tesla og Nio skal fremover præcisere, hvor ‘selvkørende’ deres biler er. Myndighederne forbyder desuden vildledende reklamer og testkørsel på offentlig vej.
Kina strammer nu reglerne for markedsføring af selvkørende teknologi i biler. Landets ministerium for industri og informationsteknologi (MIIT) har indført et forbud mod vildledende reklamer.
Det betyder, at bilproducenter som Tesla og Nio ikke længere frit kan bruge visse populære udtryk til at beskrive deres biler som ‘selvkørende’.
Samtidig gøres det nu ulovligt at teste beta-versioner af softwaren på offentlig vej. Det skriver CarNews China.
Kapløbet om at udvikle selvkørende biler er gået ind i en ny fase. For få år siden forventede mange eksperter, at teknologien lå årtier ude i fremtiden.
Men udviklingen er accelereret, og flere bilproducenter er begyndt at markedsføre deres assistentsystemer aggressivt. Og selvom de langt fra gør bilerne i stand til at køre selv.
Ofte bruges der flotte ord, selvom ingen nuværende systemer er fuldt selvkørende. Et kendt eksempel er Teslas system, der i lang tid er blevet markedsført under navnet “Full Self Driving”.
Det er sket, selvom funktionen aldrig har været i stand til at køre bil på egen hånd. Heller ikke hjemme i USA, hvor myndighederne på mange måder er mere large med, hvad bilfabrikkerne kan få tilladelse til.
Det kinesiske ministerium MIIT forbyder nu brugen af uklare og vildledende påstande. Det gælder udtryk som “smart kørsel” og “autonom kørsel”.
Også betegnelsen “intelligent kørsel” må ikke længere bruges vilkårligt i reklamer for førerassistentsystemer.
En af de producenter, der direkte påvirkes, er Nio. De har hidtil markedsført deres system som “intelligent kørsel”.
Nio og andre bilproducenter skal nu justere deres markedsføringsmateriale i Kina for at overholde de nye regler.
SAE-niveauer og testkørsel begrænses
Fremover skal bilfabrikanterne klart og tydeligt oplyse, hvilket niveau deres systemer befinder sig på. Det skal ske i henhold til den internationalt anerkendte SAE-skala. Skalaen går fra niveau nul til niveau fem.
SAE-skalaen bruges til at klassificere graden af kørselsautomation. Niveau nul betyder, at bilen ingen former for førerassistance har.
Først ved niveau fem er en bil reelt fuldt selvkørende uden behov for en fører.
I dag findes der ingen biler på markedet, som opnår niveau fem. Mercedes er den eneste bilproducent, der aktuelt har et system godkendt til niveau 3. Det tillader under visse betingelser, at føreren kan slippe rattet og lave andre ting.
Mercedes’ niveau 3-system har dog begrænsninger. Det fungerer kun på udvalgte motorvejsstrækninger og ved lavere hastigheder. Teknologien er fortsat under kraftig udvikling på tværs af branchen.
De nye kinesiske regler indebærer også et forbud mod offentlige beta-tests af autonome systemer. Det gælder især tests som kunderne kan deltage i ved at hente opdateringer til deres biler.
Konsekvenser efter ulykke og færre opdateringer
Funktioner som Teslas “Smart Summon” bliver også forbudt at teste offentligt. Med Smart Summon kan bilen selv køre hen til ejeren eller parkere uden en fører bag rattet. Myndighederne ønsker mere kontrol med den type funktioner.
MIIT vil desuden generelt reducere producenternes mulighed for at sende softwareopdateringer ud til bilerne over internettet (OTA).
Det skal formentlig sikre mere stabile og gennemtestede systemer, før de når ud til bilejerne. Der lægges op til færre, men mere gennemarbejdede opdateringer.
De markante stramninger i Kina kommer kun få uger efter en alvorlig ulykke. Tre personer omkom i en hændelse, der involverede en selvkørende prototype af en Xiaomi SU7. Ulykken og bilens systemer er under efterforskning.
Selvom ulykken involverede en Xiaomi, gælder de nye regler for alle bilproducenter på det kinesiske marked.
Formålet er at øge trafiksikkerheden og skabe større klarhed og gennemsigtighed for forbrugerne omkring bilernes reelle førerassistance-niveau.
Udviklingen af selvkørende biler og elbilteknologi fortsætter med stor hastighed verden over. Men det er ikke alle, der tror på, at vi ser biler der kører af sig selv, lige med det første.
Tech-giganten er blandt de største kritikere af teknologien. Og selvom firmaet faktisk hjælper flere af bilmærkerne med at udvikle systemer i den retning. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk