Dette indhold er sponsoreret.
Privatleasing er blevet en leasingform der foretrækkes af mange bilejere, da det er en nem og overskuelig måde at kombinere både lån og finansiering til bil. Derudover er der mange gode grunde til at vælge privatleasing frem for bilkøb; et af dem er blandt andet at du får overblik og kontrol over dine præcise månedlige udgifter til bil.
Hvis du ønsker at få helt styr på dit kendskab til leasing, giver vi dig her et nemt overblik, så du bliver klædt godt på inden din næste leasingaftale.
Hvorfor privatleasing?
Når du leaser en bil, lejer du den af et leasingfirma i en aftalt periode. Leasingfirmaer tilbyder ofte forskellige bilmærker og -typer, hvilket gør det nemt for dig at finde lige nøjagtig den bil, der passer til dig og din livsstil.
Der findes adskillige leasingformer, der tilbyder forskellige muligheder for dig som lejer, og det er derfor vigtigt at undersøge fordele og ulemper ved henholdsvis operationel leasing og finansiel leasing. Hvor operationel leasing giver dig større sikkerhed budgetmæssigt, med nøje udregnede udgifter men et begrænset antal kilometer, får du med finansiel leasing en større økonomisk og forbrugsmæssig frihed, da du her får brugsretten over bilen. Dog betyder det også, at budgettet ikke er lige så fastlagt, og at du selv sørger for service og reparation.
De vigtigste elementer inden for privatleasing
En aftale om privatleasing kan indeholde beløb som restværdi, engangsydelse og den månedlige leasingydelse. Derfor er det vigtigt at forstå beløbene og deres betydning for leasingaftalen:
Engangsydelsen:
Engangsydelsen betales som en del af det totale beløb for privatleasingen. Det samlede beløb for leasing om måneden bliver laver, jo mere du kan betale i engangsydelse. Dog må engangsydelsen maksimalt være 30% af den samlede finansiering, og fungerer altså som en ikke-refunderbar udbetaling.
Leasingydelsen:
Den månedlige leasingydelse er det beløb der er tilbage, når engangsydelsen og restværdien trækkes fra. Dertil kan du oftest tilkøbe forsikring som en ekstra ydelse, hvis du ønsker at bruge dit private forsikringsselskab.
Restværdien:
Endelig er restværdien afhængig af leasingformen, og er det beløb som bilen kan videresælges for, når leasingaftalen ophører. Vælger du en operationel leasingaftale, skal du ikke forholde dig til bilens restværdi, fordi den afleveres tilbage til leasingfirmaet efter endt leasing. Opretter du i stedet en finansiel leasingaftale, er du ansvarlig for bilens restværdi når leasingen afsluttes. Det betyder, at du skal tage højde for bilens markedspris, dit kørselsmønster, og eventuelle skader.