Det er svært at sælge biler i Kina. Så nu skruer Polestar markant ned i hjemlandet for at fokusere på Europa og USA. To ud af tre forhandlere lukkes ned.
Ifølge flere nyhedsmedier og informationer fra Polestars egen app rasler antallet af mærkets forhandlere ned i Kina.
Førhen var der registreret 36 såkaldte Polestar Spaces rundt om i Kina. Nu viser appen, hvor man kan booke prøveture, at der er 10 lokationer tilbage.
Polestar har også sat gang i en proces, trække støtten til flere af de steder, mærket har solgt sine biler fra. Målet er at ‘omprioritere’.
De markante nedskæringer kommer blot en måned efter tidligere rygter om ændringer hos netop Polestar.
Dengang afviste Polestar officielt, at der var en større omstrukturering på vej i Kina.
Polestars administrerende direktør, Michael Lohscheller, holder fast i en anden forklaring. Han understreger, at mærket nu vælger at “prioritere bestemte markeder”.
Han fastholder, at bilmærket ‘ikke trække sig fuldstændigt’ fra Kina.
Stærk konkurrence presser Polestar i Kina
Det er dog svært at overse de udfordringer, Polestar står overfor i Kina. Mærket er et af dem, der mærker presset fra konkurrenterne mest. Også selvom man har Geely-koncernens gigantiske pengetank i rykken.
Hjemlige kinesiske mærker som BYD, Geelys egne mærker, Li, Xpeng og senest Xiaomi dominerer salgslisterne.
I hele 2024 lykkedes det kun Polestar at sælge 3.120 biler hjemme i Kina. Til sammenligning blev der i alt solgt 12,9 millioner såkaldte New Energy Vehicles (NEV) i landet i samme periode.
NEV-bilerne tæller dog også hybridbiler med. Sådan en har Polestar ikke bygget sine Polestar 1 der udgik af produktion i 2022 efter 1.500 eksemplarer.
Kina stod kun for 7 procent af Polestars samlede globale salg i 2024.
Det tegner et billede af en hård virkelighed for bilmærker med europæisk baggrund. Kinas elbilmarked er ikke længere så imødekommende over for “import”-mærker, selvom Polestar producerer biler i Kina og er ejet af kinesiske Geely.
Lokale kinesiske producenter ser derimod ud til at tale mere til de kinesiske bilister. De bygger elbiler både hurtigere og billigere end mange udenlandske konkurrenter.
Deres biler er desuden ofte fyldt med teknologi, som er skræddersyet til de kinesiske forbrugere. Noget der ikke nødvendigvis falder i god jord på andre markeder.
Globalt comeback og nye fokusområder
Polestars drift og design-DNA er primært europæisk. Mærket befinder sig også i en speciel position internt i Geely-koncernen.
Dets biler minder om andre Geely-mærker som Zeekr, der klarer sig væsentligt bedre på det kinesiske hjemmemarked. Desuden valgte Volvo at skille sig af med mærket sidste år.
Generelt var 2024 et udfordrende år for Polestar globalt set. Salget bremsede op, og indtjeningsmarginerne var under pres.
Toldbarrierer og en stadigt voksende konkurrence gør kun ondt værre. I USA er Polestar 2 eksempelvis helt forsvundet, fordi den kun bygges i Kina.
Første kvartal af 2025 har dog vist positive takter for mærket på globalt plan. Salget oplevede en markant fremgang med en stigning på 76 procent på verdensplan. Herhjemme er der også fremgang at spore. Læs mere om det her.
Med den meget lille andel af salget i Kina virker det logisk, at Polestar nu søger vækst andre steder. Michael Lohscheller har specifikt peget på Storbritannien og Frankrig som markeder, der nu prioriteres højere end andre.
Spørgsmålet er så, om det er nok. Foreløbigt spare man i hvert fald en del penge ved at gøre sig mindre bemærket hjemme i Kina.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk