Energikrisen kradser. Og det har fået folk, som ikke kan kende forskel på dit og mit, til at kigge dybt i benzin- og dieseltanke.
Det er – desværre – ikke noget nyt fænomen, som politiet nu advarer de danske bilister imod. Tyveri af brændstof er vel i et fænomen lige så gammel som bilen med forbrændingsmotorer.
Nu er det – på grund af de stadigt stigende priser på energi og generel energimangel – blot blevet en udbredt plage for mange bilister og for virksomheder. Det får nu Syd-og Sønderjyllands Politi til at komme med en række gode råd.
– I øjeblikket er prisen på brændstof meget høj som følge af, at vi risikerer at havne i en regulær energikrise. Og den aktuelle situation øger desværre de kriminelles interesse for at få fat i brændstof, ikke mindst diesel, udtaler vicepolitiinspektør Jacob Rindom fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion i en pressemeddelelse.
Alene i august har politikredsen noteret sig ni dieseltyverier fra virksomheder i området. Derfor kommer ordensmagten også med nogle drastiske råd. Det kan, siger politiet eksempelvis være en god idé at sætte lås på brændstoftanken, hvis man ejer større maskiner.
Desværre er der på ét punkt nok ikke så meget især ejere af personbiler kan gøre. Nogle tyve vælger ganske enkelt at bore huller i brændstoftankene. For på den måde at løbe med de efterhånden meget dyre dråber.
Ni gode råd mod dieseltyveri
* Lav en sikringspolitik, så det blandt andet står klart, hvordan køretøjer sikres ved arbejdstids ophør – det gælder blandt andet aflåsning af køretøjet, sikring og aflåsning af bygninger.
* Gør det svært for tyven. Brug kraftige, indbrudssikre låse, og gør vinduerne i porte matte, så man ikke kan kigge ind. Overvej også at sikre tankene med låse.
* Tænk over, hvor du placerer køretøjet eller maskinen bedst for at mindske risikoen for tyveri. Du kan enten stille køretøjet eller maskinen helt ude af syne på et sikret område eller på et område, hvor mange mennesker naturligt kan holde øje med det.
* Udendørs områder kan være forsynet med chockbelysning i form af en lampe med en bevægelsessensor, der tænder, når uvedkommende træder ind i området.
* Undgå høje hegn og bevoksning. De er med til at give tyvene arbejdsro for nysgerrige blikke. Er det omvendt muligt at kigge ind på området, tænker tyven sig om en ekstra gang. For der er risiko for, at han kan blive set – og i værste fald også genkendt.
* Står maskinerne på egen grund, er det muligt at etablere videoovervågning. Skilt tydeligt med, at der overvåges.
* Sæt alarmer på maskiner og bygninger.
* Etabler Erhvervsnabohjælp, hvor naboerne holder ekstra øje.
* Vær skeptisk, hvis fremmede personer viser interesse for virksomheden.
Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.