Bøderne er store nok, som de er, mener en norsk betjent om regeringens planer om at straffe bilister endnu mere.
Politiet i Norge modsætter sig regeringens forslag om at hæve bøderne for færdselsforseelser. De mener, at de nuværende takster er tilstrækkeligt høje til at have den ønskede præventive effekt.
– Vi mener, at taksterne er så høje nu, at det ikke er nødvendigt at forhøje taksterne for at bevare bødernes præventive eller afskrækkende effekt.
– Derfor er vi imod dette forslag, siger indsatsdirektør Runar Karlsen i det norske politidirektorat ifølge NRK.
Bøderne for færdselsforseelser er steget markant de seneste år. I 2023 blev taksterne forhøjet med 30 procent, og sidste år steg de yderligere med ca. 5 procent i takt med den generelle prisstigning. Regeringen ønsker nu at hæve satserne igen for at følge med prisudviklingen.
Også UP, Beredskabspolitiet, er imod forslaget om yderligere stigninger.
– Vi synes, det er vigtigere at øge risikoen for at blive opdaget end at øge taksterne yderligere,” siger UP-chef Knut Smedsrud.
Regeringens forslag indebærer blandt andet, at det vil koste 10.450 norske kroner at tale i mobiltelefon under kørslen. Det svarer til 6.600 danske kroner.
En rapport fra Transportøkonomisk Institut fra november viser, at en 50 procents stigning i bøderne giver en anslået reduktion på tre dødsfald eller alvorligt tilskadekomne i trafikken.
Til sammenligning resulterer en tredobling af politikontrollen i et anslået fald på 113 døde eller alvorligt sårede.
LÆS OGSÅ: Fisker Ocean er blevet kåret som årets værste bil
På en liste over effekter af ti forskellige trafiksikkerhedstiltag kommer en stigning i bøderne ind på en niendeplads.
Statssekretær Tom Kalsås (Ap) i Transportministeriet argumenterer for, at en løbende forhøjelse af bøderne er nødvendig.
– Den præventive effekt af bøderne, som skal bidrage til, at trafikanterne overholder reglerne, vil med tiden aftage, hvis taksterne ikke tilpasses i takt med prisudviklingen.