Aktindsigter fra landets politikredse, som Boosted har fået, tyder på, at politiet er holdt op med at beslaglægge ulovligt, konstruktivt ændrede biler.
Hvis du har fulgt med her på Boosted det seneste stykke tid, ved du også, at politiet har været ude med riven efter visse bilister. Ulovligt konstruktivt ændrede personbiler har nemlig kostet en masse beslaglæggelser. Og ikke som vanligt synsindkaldelser.
At politiet den seneste tid har overhovedet har kunnet beslaglægge disse biler, skyldes en lovændring fra 2017. Egentlig er lovændringen udtænkt for at få ramt på udenlandske lastbiler, som forurener for meget på de danske veje. Men under behandlingen i Folketinget fik partierne bag aftalen også skrevet personbiler imd.
Vækker undren på Christiansborg
Det har ført til en del retssager, fordi politiet har stillet de ramte bilejere i et dilemma: Få fikset din bil på et autoriseret værksted eller skot den.
Den del af politiets praksis underkendte Vestre Landsret i sidste måned. De frie værksteder er – som det altid har været – også en mulighed, slog retten fast.
Og nu viser aktindsigtsanmodninger, som Boosted har sendt til samtlige af landets 12 politikredse, at der i halvdelen af politikredsene ikke er beslaglagt nogle biler på baggrund af mistanke om ulovlige konstruktive ændringer. I hvert fald ikke siden Vestre Landsrets afgørelse.
Den ulovlige praksis fra politiets side har da også har vakt opsigt på Christiansborg. Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen skrev i sidste uge på Facebook, at han har bedt politiets absolut øverste chef – justisminister Mattias Tesfaye (S) – se på forholdene.
Og fra den side er der ikke meget at rafle om. Ifølge Lars Boje Mathiesen svarede justitsministeren, at ‘han straks har bedt, om at politiet ændrer deres handlinger’.
Og at politiet har ændret ‘deres handlinger’, er der noget, der tyder på. Det ses på de svar, som Boosted har fået fra politikredsene. I alt har syv ud af 12 politikredse svaret på Boosteds henvendelser. Svarene kan du se herunder.
SÅDAN SVARER POLITIET
Den 15. september spurgte Boosted landets 12 politikredse til, om man havde beslagt ulovligt konstruktivt ændrede personbiler siden Vestre Landsrets dom fra 6. september om politiets praksis på området.
Søndag i sidste uge svarede Fyns Politi på Boosteds aktindsigtsanmodning. Herfra lyder det, at man “ikke har beslaglagt og udstedt pålæg om lovliggørelse på autoriseret værksted siden den 6. september 2022”.
Københavns Politi svarede 19. oktober på Boosteds aktindsigtsanmodning. Herfra lyder det, at “man sidste har beslaglagt ét ulovligt konstruktivt ændrede køretøj, som 6. august blev sendt på et autoriseret Audi-værksted”. Men det er altså før landsrettens afgørelse.
Syd- og Sønderjyllands Politi svarede 28. september, at man ikke siden 6. september – og landsrettens afgørelse – ikke har beslaglagt en bil på det grundlag, Boosted har spurgt til.
Midt- og Vestjyllands Politi svarer, at man ikke siden 6. september har beslaglagt en ulovligt konstruktivt ændrede personbil. Kredsen svarede 19. september.
Midt- og Vestsjællands Politi svarede også den 19. september. Herfra lød det, at man siden datoen for landsretsdommen ikke havde beslaglagt nogle ulovligt konstruktivt ændrede personbiler.
Nordjyllands Politi svarede 22. september. Heller ikke her har man kunnet finde en eneste sag om beslaglæggelser på af ulovligt konstruktivt ændrede personbiler siden 6. september.
Bornholms Politi svarede 22. september, at man ikke har beslaglagt ulovligt konstruktivt ændrede biler siden 6. september. Og faktisk svarede kredsen også, at man tager Landsrettens afgørelse til efterretning.
Østjyllands Politikreds er – trods en rykker for svar – ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
Københavns Vestegns Politi samt Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi og Nordsjællands Politi har ikke svaret på vores aktindsigtsanmodning