En lovændring betyder, at dansk politi nu må gemme oplysninger om køretøjer i dobbelt så lang tid.
Det er efterhånden fem år siden, at politiet tog de såkaldte ANPG-kameraer – eller Automatisk Nummerpladegenkendelse – i brug. Konkret er systemet monteret på visse af politiets biler og på udvalgte motorvejsbroer rundt omkring i Danmark. Med systemet kan politiet scannet nummerplader, og er der noget at komme efter, slår systemet automatisk alarm.
Politiet har tidligere fortalt om, hvordan ANPG har hjulpet dem til at beslaglægge flere tusinde nummerplader fra biler, hvor ejeren havde rod i sagerne. Det kan være manglende forsikringsbetaling, vægtafgiftrestance, manglende forsikring og så videre.
Men nu er der nyt. For indtil nu har politiet haft pligt til at slette oplysninger på din bil – uanset om den så er i skønneste orden eller ej – senest 30 dage efter, at et ANPG-kamera har fanget nummerpladen. Men siden 1. februar har politiet har mulighed for at opbevare oplysningerne i 60 dage.
Det skriver FDM, og her mener man ikke, at det er den rigtige vej at gå.
– Der er ingen tvivl om, at ANPG er et godt værktøj for politiet, når det kommer til bilister, der har brudt loven. Men er der ingen lovovertrædelser knyttet til bilen eller bilisten, er det et skråplan, at oplysningerne gemmes, og endda tilmed gemmes i så lang tid, som det er tilfældet her, siger Dennis Lange, chefkonsulent i FDM, til organisationens hjemmeside.
Den holdning deles ikke af justitsminister Nick Hækkerup (S) til Version2 kalder han derimod nummerplade-genkendelsen for ‘et afgørende redskab for politiet’