Der er helt faste takster for, hvad politiet skal hoste op med i tilfældet af uberettigede tilbageholdelser af biler. Men det er ingen formue, fastslår advokat.
Politiet handlede ulovligt, da biler blev tvunget på autoriseret værksted for at blive lovliggjort. Det fik Rigspolitiet allerede i september 2022 at vide i Vestre Landsret med henvisning til det frie værkstedsvalg.
Alligevel er nogle af landets 12 politikredse fortsat med den ulovlige praksis over for bilister, som var under mistanke for at køre rundt i ulovligt tunede biler.
Det har nu ført til, at justitsministeren har bedt Rigspolitiet indskærpe over for landets politikredse, at de også skal følge loven. Samtidig skal de ramte bilister vejledes om muligheden for erstatning.
Men den erstatning kan være særdeles beskeden. Det mener juridisk chef i Dansk Bilbrancheråd, Johanne Berner.
LÆS OGSÅ: Medie: Bilmærket Fisker forbereder konkurs
Det var hende, der sammen med Dansk Bilbrancheråd vandt over politiets praksis i Vestre Landsret. Men det betyder ikke, at de ramte bilister hver især har formuer at se frem til.
– Der er en adgang i lovgivningen til at kræve erstatning for uberettiget beslaglæggelse af køretøjer – og her må uberettiget tilbageholdelse også falde under.
– Det er et beskedent beløb på 1.000 kr. for de første 8 dage og derefter 500 kr. pr. påbegyndt uge, skriver Johanne Berner i en mail til Boosted-redaktionen.
Hvorvidt politiet vil forsøge at sno sig uden om erstatninger til bilejerne, er et helt andet spørgsmål. Bilisterne kan nemlig blive mødt med en række argumenter, der taler imod politiets erstatningsansvar, påpeger Johanne Berner.
– Bilisten kunne have undladt at lade sin bil ændre, bilisten kunne have valgt at lade sagen prøve ved domstolene, bilisten kunne have valgt hurtigere at lade bilen lovliggøre m.v.
Advokaten påpeger dog samtidig, at det hele også skal holdes op mod, at politiet selv misfortolkede reglerne.
Men om ordensmagten vil forsøge at springe uden om erstatningerne, kan Johanne Berner altså ikke udelukke. Hvor stor erstatning, der i sidste ende er tale om, er endnu uvist.