På tre år har knap 3.000 bilister måttet vinke farvel til både kørekort og bil, fordi de er blevet taget for vanvidskørsel.
Der er gået tre år, siden grebet om de værste bilister på vejene blev strammet gevaldigt med indførslen af loven om vanvidskørsel.
Med loven i hånden har landets politikredse kunnet beslaglægge 2.966 biler. Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet.
Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.
– Vi kan se på antallet af beslaglæggelser, at stramningerne har været helt nødvendige. Men vi er ikke i mål endnu. Det kræver også en adfærdsændring.
LÆS OGSÅ: Fik konfiskeret Lamborghini i Danmark – købte en Porsche som ‘trøst’
– Derfor håber jeg også, at reglerne har en afskrækkende effekt.
– Så folk tænker sig om en ekstra gang, før de træder speederen i bund, sætter sig påvirkede ind i bilen eller på anden måde udsætter andre for fare med deres hensynsløse kørsel. Regeringen vil løbende se på muligheden for at skærpe indsatsen mod vanvidskørsel.
Vanvidskørsel dækker over alt fra promillekørsel til alt for høje hastigheder. Men allerede i 2022 sagde politiet, at man faktisk tager flest vanvidsbilister blandt dem, der har fået for meget inden for vesten.
Reglerne slår dog også ned på ulovligt gaderæs eller ‘kap- og væddeløbskørsel’, som det kaldes med juridiske termer.
Bestemmelserne om vanvidskørsel betyder, at systemet er helt ligeglad med, hvem der ejer bilen. Derfor kan bilejere, der ikke selv sidder bag rattet, også miste biler på lovens bekostning.
Det er indtil videre sket for adskillige leasingselskaber, og for nylig måtte en kvinde aflevere nøglekortet til sin Tesla, halvanden måned efter at hendes søn var blevet taget for vanvidskørsel i bilen. Læs mere om det her.
Allerede i marts sidste år meddelte regeringen, at man vil stramme reglerne for vanvidskørsel yderligere. Eller i hvert fald se på mulighederne for det. Læs mere om det her.
Læs flere spændende nyheder fra og om bilernes verden lige her!