Landets vognmænd slipper ikke for i snit at aflevere 1,3 kr. pr. kilometer, deres biler kører i Danmark.
Protester og vejblokader hjalp ingenting. I dag har et flertal i Folketinget vedtaget, at de danske vognmænd skal aflevere penge for hver kilometer, deres lastbiler kører på de danske veje.
Afgiften, der anslås at være 1,3 kr. pr. kørt kilometer i snit, rammer vognmændene 1. januar 2025.
Det skriver Ritzau.
Skatteminister Jeppe Bruus (S) har allerede fortalt Folketinget, at den nye afgift vil fjerne hver 10. lastbil fra vejene herhjemme.
LÆS OGSÅ: Medier – Verdenskendt bilmærke bliver Haas’ nye hovedsponsor
Aftalen, der blev indgået mellem den daværende socialdemokratiske regering, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet rammer i første omgang lastbiler over 12 ton.
Men fra 2027 vil også de mindre lastbiler ned til 3,5 ton skulle betale pr. kilometer der køres på dansk asfalt. Partierne bag aftalen anslår, at den nye afgift vil spare Danmark for omkring 0,3 ton co2.
Men det vil samtidig koste staten op mod 300 millioner kr. at administrerende ordningen hvert år.
Mange vrede vognmænd og lastbilchauffører har på sin side kaldt den nye kilometerafgift for ‘endnu en skjult skat på erhvervet’. Men det er altså ikke noget, et flertal på Christiansborg mener, at der er hold i.
Hos DTL Danske Vognmænd mener adm. direktør Erik Østergaard, at den nye afgift bryder med et soleklart princip i Danmark.
– Politikerne har med denne afgift brudt med princippet om at beskatte forbrug og ikke produktion. Det lægger hele ansvaret og bøvlet over på vognmændene. Det forpligter til gengæld, hvis erhvervslivet betyder noget for regeringen, lyder det i en pressemeddelelse.