Når der skal holdes svendegilde, er det også naturligt, at mor eller far rejser sig op for at holde en tale i anledning af den store dag, men er du i tvivl om, hvordan du får skrevet en god tale, så er der nu hjælp at hente. Vi har rådført os med Trine Bitsch fra Danske Taleskrivere, der her giver sine fem bedste råd til, hvordan du holder en god tale.
Når man ved specielle lejligheder bliver presset til at holde tale, kan det for rigtig mange mennesker godt virke en smule angstprovokerende. Men det behøver det ikke nødvendigvis at være, hvis blot du sørger for at forberede dig godt – sådan lyder det simple budskab fra stifteren af Danske Taleskrivere. Men det handler selvfølgelig også om at have nogle idéer om, hvordan du får skrevet en god tale. I artiklen her deler vi Trines fem bedste råd med dig.
Brainstorm på de sjove og sigende anekdoter
Det giver altid rigtig god mening at sætte sig ned i en god lænestol eller sofa og brainstorme på de bedste oplevelser, du har haft med hovedpersonen, som du gerne vil holde tale for. En god tale er lidt som en godt samtale. Den bygget op af nogle gode fortællinger, der både inviterer til spænding, eftertænksomhed og latter. En tale er altså ikke kun et spørgsmål om velvalgte ord, men derimod velvalgte historier. Dem, der lytter til din tale, kan ikke læse din tale. Derfor er det vigtigt, at du får skabt nogle levende billeder for dem, så de kan se din tale for sig.
Strukturer din tale
Når du har udvalgt de bedste anekdoter, så handler det om at strukturere dem. Det kan du enten gøre kronologisk, eller også kan du med fordel bruge nogle små, sjove citater, der kan få talens dele til at hænge godt sammen. Den ene model er ikke bedre end den anden, men det er altid en god idé at overveje en struktur, da det er lettere for dem, der lytter med, at følge med og forstå din tale.
Den sjove tale kræver overvejelse
Det kan pifte en tale op at sørge for at skabe nogle sjove passager, som dit publikum kan grine af. Men det er vigtigt at overveje, hvordan man er sjov og hvorfor. Det duer ikke at udstille hovedpersonen, så vedkommende bliver stødt. Så måske er det ikke nu, du skal komme ind på, hvordan hovedpersonen en vinterdag endte med at køre galt i mors bil. Hvis du vil være sjov, så lyder rådet fra Danske Taleskrivere, at det skal gøres nænsomt. Og en god regel for, om humoren bliver for grov eller anekdoterne for stødende, er såre simpelt. Humoren i en tale er passende, hvis din bedstemor også kan grine af den.
Sig aldrig: ”Jeg er jo ikke en god taler…”
Selvom du ikke føler dig sikker på din tale, så indrøm det aldrig. Du opnår intet godt ved at indrømme din nervøsitet eller manglende erfaring som taler. Det eneste du opnår ved at italesætte det, er at få folk til at lægge mærke til din usikkerhed. Sørg i stedet for at holde en flot og rank kropsholdning. Det kan måske virke lidt underligt, men hvis du indstiller dig på at holde årets tale, så kommer det helt sikkert til at påvirke dig på en god og positiv måde. Positive tanker og en god holdning får dig til at udstråle selvtillid. Så budskabet er klart: Sørg altid for at ranke ryggen og træk dine skuldre lidt tilbage. Indrøm aldrig din nervøsitet.
Øjenkontakt er alfa omega
Flere tror måske, at arbejdet er gjort, når først talen er skrevet. Men faktisk er det er kun det halve arbejde, der er gjort, når du har skrevet talen. En god tale handler i den grad også om fremførelsen. Så hvis du skal holde tale, er det vigtigt, at du øver dig, så du bliver tryg ved den tale, du skal holde. Det kan hjælpe dig med at skabe overskud til at kigge op fra dit manuskript og holde øjenkontakt med den, du taler til. Og det giver dig også mulighed for at slappe mere af. Jo bedre forberedt du er, jo mindre nervøs vil du helt naturlig også blive.
Held og lykke med talen.