Allerede inden BYD er klar til at bygge biler i Europa, har EU mistænkt det kinesiske mærke for at snyde med fabrikken i Ungarn. Satellitbilleder viser en fabrik mere.
Satellitbilleder indikerer, at det kinesiske bilmærke BYD er i gang med opførelsen af endnu en fabrik, denne gang i Tyrkiet.
BYD konkurrerer globalt med producenter som Tesla om at bygge flest elbiler. Men til forskel fra Tesla stormer BYD frem på det kinesiske marked.
I 2024 solgte BYD over 4 millioner biler globalt. Koncernen blev oprindeligt kendt for elbiler i et lavere prissegment. Mens de i Europa nok er mere berygtet for at kopiere alt fra Mercedes‛ design til BMW’s logo.
Nu rettes fokus mod international ekspansion, og de nye satellitbilleder, offentliggjort af tyske WiWo, bekræfter, at kineserne er i fuld gang med at bygge en fabrik i Tyrkiet.
BYD opfører allerede en fabrik i Szeged, Ungarn, hvor der til at starte med skal bygges elektriske busser.
Herefter er planen at bygge elbiler for at omgå den told, EU har lagt på alle elbiler, der importeres fra Kina.
Den nye fabrik i Tyrkiet skal sætte yderligere skub i produktionen. Men om det bliver til ansættelse af over 200.000 nye folk på bare tre måneder, som BYD tidligere har kastet sig ud i, er straks mere tvivlsomt.
Satellitbillederne viser et stort byggeri i Manisa, Tyrkiet. Efter planen kan fabrikken begynde at sende biler ud på vejene inden udgangen af 2025.
Samtidig er der en forventning om, at kineserne som minimum skal hyre 5.000 folk til arbejdet på alene fabrikken i Tyrkiet.
BYD’s globale ekspansion omfatter også andre regioner, men har mødt udfordringer. I Sydamerika stødte virksomheden på modstand i Brasilien, hvor byggeriet af en fabrik blev midlertidigt standset, fordi myndighederne mener, at arbejdsforholdene er for dårlige.
Samtidig fortsætter opførelsen af en fabrik i Indonesien, som forventes at blive et af de hurtigst gennemførte udenlandske projekter for BYD.
Målet for nogle af BYD’s fabrikker er en årlig produktionskapacitet på op til 500.000 biler. Køretøjerne kan mærket dog få svært ved at komme af.
I hvert fald i Danmark, hvor flere politikere på Christiansborg bakker op om et forslag fra Venstre, der vil forbyde kinamærkerne at byde på offentlige udbud.
Læs flere artikler efter annoncerne: