For de mange tusinde ansatte på Stellantis‛ anlæg i Luton, England, var fredag den 28. marts sidste arbejdsdag, da den mere end 120 år gamle bilfabrik lukkede.
Fredag den 28. marts kl. 12.28 engelsk tid kunne de ansatte på Stellantis‛ bilfabrik i Luton, England, pakke sammen. Efter mere end 120 år gik fabrikken nemlig i stå for sidste gang.
Den sidste bil, der forlod fabrikken, var en hvid Vauxhall (Opel, red.) Vivaro.
Beslutningen om at lukke den historiske erhvervskøretøjsfabrik blev annonceret af Vauxhall-ejeren Stellantis i november 2024. Hele koncernens britiske varevognsproduktion vil blive flyttet til pladsen i Ellesmere Port i Cheshire.
Men det er ikke alle, der skal med over på den nye fabrik. Nogen har valgt at sige nej tak til et nyt job, mens andre er blevet skåret fra i de nedskæringer, som generelt har ramt Stellantis-koncernen.
Det var den tidligere Stellantis-chef Carlos Tavares, der få måneder før sin egen fyring fortalte, at fabrikken skulle lukkes ned.
Fabrikken lukkes permanent – fredag gik de sidste ansatte hjem
Dengang gav Carlos Tavares briternes såkaldte ZEV-mandat, der vil tvinge alle nye biler til at køre på strøm i 2030, skylden for nedlukningen.
ZEV-mandatet skader vores forretning ret markant, lød det fra den tidligere direktør.
Trods fyringen af Tavares er beslutningen om at lukke ned i Luton ikke blevet lavet om. Og nu er det for sent. Stellantis mener stadig, at lukningen er det eneste rigtige, hvis koncernen skal leve op til målet om ikke at sælge andet end elbiler i 2030.
Den engelske regering har dog bakke lidt ud af den målsætning på det seneste. Læs mere om det her.
At briterne nu ikke er helt så sikre på, om de kun vil tillade nye elbiler i 2030, ændrer dog ikke på, at en bilfabrik i landet er lukket. Og at flere lukninger kan være på vej.
Ford i Europa, som også har fabrikker i England, har det i øjeblikket så svært, at moderselskabet har valgt at frigøre 33 milliarder kroner for at skille den europæiske forretning fra som en selvstændig enhed.
Pengene kan Ford i Europa bruge på at betale en massiv gæld af. Men det er ikke sikkert, det hele er nok. I hvert fald frygter fagforeningsfolk, at Ford på vores breddegrader er på vej mod en konkurs.
Læs flere artikler efter annoncerne: