Den fyrede Tesla-ingeniør Cristina Balan vinder foreløbig sejr over Elon Musk. Hun hævder at været blevet truet til tavshed efter problem med Model S.
En tidligere Tesla-ingeniør, Cristina Balan, har vundet en vigtig juridisk sejr, efter at hun blev fyret for at være whistleblower i en sag fra 2014.
Hun hævder, at hun og hendes kolleger blev truet med deportation ud af USA. Det skete efter, de rejste bekymringer om bremseproblemer i Model S over for Elon Musk.
Cristina Balan er født i Rumænien. Hun var dybt involveret i udviklingen af Model S. Hendes initialer findes endda på sedanens batteripakke.
I 2014 henvendte hun sig direkte til Elon Musk. Det handlede om sikkerhedsproblemer. Hun mente, at bilens bundmåtter kunne udgøre en risiko. Speederen kunne potentielt kile sig fast under førerens bundmåtte.
Problemer som også Toyota har haft og måtte undskylde for. Balan hævdede desuden, at Musk valgte leverandøren baseret på venskab.
Kvaliteten i bilerne var ifølge hende ikke afgørende.
Tesla-chefen havde ellers i marts 2013 sendt en mail ud til alle ansatte. Mailen beskrev en åben-dør-politik for produktproblemer.
– Du kan tale med din chefs chef uden den førstes tilladelse, du kan tale direkte med en vicedirektør i en anden afdeling, du kan tale med mig, du kan tale med hvem som helst uden andres tilladelse, stod der i mailien.
Konflikt om sikkerheden i Tesla Model S
Den mail fik Balan til at føle sig tryg. Hun troede, hun kunne tale frit med Musk om problemet med bundmåtterne. Hun aftalte et møde med ham.
Men da hun mødte op, var Musk der ikke. I stedet blev hun mødt af advokater. Der var også “store mænd i uniformer”, lød det fra Balan i retten.
De tvang hende til at sige op, siger den tidligere ingeniør. Tesla har en anden udlægning af forløbet.
Balan anlagde efterfølgende en sag om ærekrænkelse mod Tesla. Virksomheden tvang dog sagen over i voldgiftsret. Voldgiften afviste Balans krav.
Hun appellerede afgørelsen. Sagen blev forsinket flere gange. Blandt andet fordi Balan kæmpede mod kræft. Noget hun nu er ovre.
Kampen for oprejsning mod Tesla
Til sidst lykkedes det for hende at få voldgiftssagen afvist. Hun repræsenterede sig selv under sagen.
Det skriver BBC.
Hendes mål er nu at få Tesla trukket i retten på helt almindelig vis. Hun håber, det kan påvirke virksomhedspolitik generelt.
– Jeg ønsker at rense mit navn. Jeg ville ønske, Elon Musk havde anstændigheden til at undskylde.”
Sagen mellem Cristina Balan og Tesla fortsætter. Den belyser potentielle konflikter mellem ansatte og ledelse.
Tesla har dog ikke kun personaleproblemer i USA. Den slags er også i Sverige. Lige på den anden side af Øresund nægter mærket nemlig at tegne overenskomst med sine ansatte.
Det har udløst en blokade af bilmærket, der ikke er slut endnu. Senest har en underleverandør måttet beklage, at man brød blokaden mod Tesla. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk