Toyotas tidligere direktør og nuværende bestyrelsesformand Akio Toyoda har i dag ikke meget til overs for hverken Nissan eller Honda.
Bestyrelsesformanden for Toyota, Akio Toyoda, er skuffet over den retning, samtalerne mellem konkurrenterne Nissan og Honda tog, før de brød sammen.
Toyota har fulgt situationen hos Nissan, og det er første gang, Akio Toyoda kommenterer direkte på de forliste forhandlinger og Nissans generelle udfordringer. Hans skuffelse bunder i, hvad der ikke blev diskuteret.
Akio Toyoda, som har haft en ledende rolle hos Toyota i over et årti og dermed konkurreret indgående med både Nissan og Honda, er da også meget klar i sin holdning.
– Jeg blev skuffet, da jeg hørte, hvad de talte om, for de talte slet ikke om produkterne, siger Akio Toyoda.
Han efterlyser et større fokus på selve bilerne frem for udelukkende at tale om synergier og hvordan de to bilmærkers ledelser kan få mest muligt ud af en sammenlægning.
Det går Toyotas skuffelse ud på
En sammenlægning, der nu alligevel ikke bliver til noget. En fusion mellem Nissan og Honda vil ellers have skabt verdens tredjestørste bilkoncern. Kun overgået af Volkswagen og Toyota.
Selvom Toyota selv opererer med en årlig produktion på omkring 11 millioner biler, advarer Toyoda mod at se det at bygge flest mulige biler som den eneste måde at få succes på.
Han mener ikke, at en simpel sammenlægning af to bilmærker og en forøgelse af volumen automatisk fører til en stærkere markedsposition.
– Volumen alene betyder ikke nødvendigvis, at du er stærk eller konkurrencedygtig, siger Toyoda til Autonews.
Han uddyber, at en stor produktion kan have både positive og negative konsekvenser. Det kan give kortsigtede fordele, men på længere sigt kan det skabe udfordringer med integration og fælles fodslag.
Desuden er der et salg at tage hensyn til. For er der overhovedet købere nok til alle bilerne?
– På kort sigt kan man se nogle positive effekter. Men på længere sigt kan det være ret svært at komme dertil, hvor alle siger, de er glade for, at de er blevet forenet i ét firma, forklarer Akio Toyoda til Autonews.
Han antyder dermed, at stordrift kan være en kompleks størrelse. I hvert fald hvis den slags skal håndteres effektivt.
Nissans nuværende situation er præget af en alvorlig økonomisk nedtur. Alene i år forventer mærket at tabe 3,8 milliarder kroner.
Mærket valgte tidligt at satse på elbiler, mens hybridteknologien, som Toyota har haft succes med, har fået fornyet opmærksomhed hos forbrugerne.
Som led i en omstruktureringsplan har Nissan udnævnt sin fjerde direktør på bare otte år. Han hedder Ivan Espinosa og er hentet internt i ledelseslaget.
En ny direktør kan dog ikke gøre det alene. Så Nissan fyrer 9.000 ansatte på verdensplan. Det betyder dog ikke, at planerne om nye biler ligger stille.
Der er både en ny Nissan Leaf og Micra på vej. Det samme gælder faktisk for GT-R-modellen. Det har Espinosa lovet.
Læs flere artikler efter annoncerne: