Trumps vanvids-told presser EU og Kina til ny forhandling om elbiler – en aftale der kan ændre hele markedet.
Elbilsmarkedet i Europa kan stå foran en større forandring. EU og Kina har indledt forhandlinger om at erstatte de nuværende toldsatser på elbiler med en ny model, hvor der indføres minimumspriser på kinesisk producerede elbiler.
Beslutningen kommer i kølvandet på Trumps nye toldkrig, som har sendt chokbølger gennem verdenshandlen.
USA’s præsident har indført told på op mod 125 procent på kinesiske varer – og 20 procent på varer fra EU. Den amerikanske told er dog foreløbigt sat i bero i 90 dage.
Minimumspriser i stedet for told
Ifølge Reuters er både EU-Kommissionen og det kinesiske handelsministerium åbne for en ny model. Den skal sikre fair konkurrence uden at presse elbilpriserne unødvendigt op.
Konkret kan det betyde, at minimumspriser for eksport-elbiler fra Kina erstatter de høje toldsatser, som i dag rammer bl.a. BYD og SAIC med henholdsvis 17 og 35,3 procent oven i EU’s almindelige bilimporttold.
Forhandlingerne er allerede i gang, og især plug-in hybrider – som i dag er undtaget fra told – spiller en rolle. Salget af kinesiske plug-in hybrider i EU steg med hele 892 procent i årets to første måneder.
Ifølge EU er målet at beskytte europæiske producenter og samtidig undgå at straffe forbrugerne, som ellers kunne se elbiler stige i pris.
Trumps told får indirekte effekt i EU
Mens Trump har valgt at gå hårdt til angreb på Kina og EU med massive toldsatser, forsøger EU at finde en mellemvej. VDA’s formand Hildegard Müller kalder Trumps toldstrategi for “et brud med den regelbaserede verdenshandel”.
Særligt tyske bilproducenter frygter gengældelse, hvis EU straffer kinesiske mærker hårdt. For Kina er nemlig et vigtigt eksportmarked – især for de tyske premiummærker.
Samtidig begynder flere kinesiske producenter at flytte produktionen til Europa. BYD forventes at påbegynde opførelsen af en ny fabrik i Ungarn senere i 2025. Det kan potentielt mindske behovet for told og gøre kinesiske biler mere acceptable på det europæiske marked.
Kan øge priser – og bremse grøn omstilling
En ny aftale med minimumspriser kan ifølge kritikere føre til højere priser for europæiske forbrugere. Hvis de billige kinesiske elbiler ikke længere kan sælges under en vis grænse, vil det især ramme de forbrugere, som gerne vil skifte til el – men ikke har råd til en europæisk model.
EU har som mål at reducere udledningen fra transportsektoren, der i 2019 stod for 72 procent af al CO₂ fra vejtransport. Men dyrere elbiler kan betyde, at flere holder fast i deres benzin- og dieselbiler.
Samtidig har EU planer om at gøre elbilsproduktionen grønnere. Fra 2027 skal batterier indeholde mindst 50 procent genanvendt lithium – i 2031 stiger kravet til 80 procent. Det stiller store krav til både europæiske og kinesiske producenter.
Tesla og europæiske mærker presset
Hvis der åbnes for flere elbiler fra Kina, risikerer Tesla at blive presset yderligere i Europa. Selskabet har allerede oplevet faldende salgstal, og billig konkurrence fra Kina kan forstærke den udvikling.
For europæiske producenter som Volkswagen og Stellantis betyder kinesiske priser en udfordring. Produktionsomkostningerne i Europa er ifølge VDA 30 til 40 procent højere end i Kina – især på grund af lavere statsstøtte og dyrere arbejdskraft.
Derfor er EU nu fanget mellem ønsket om grøn omstilling og behovet for at beskytte egne bilproducenter.
Risiko for handelskrig – eller ny balance?
EU håber at undgå en reel handelskrig med Kina. I 2023 eksporterede EU kun 11.499 elbiler til Kina, mens over 50.000 kinesiske batteribiler blev sendt den anden vej – blot i januar og februar 2025.
Med minimumspriser i stedet for toldsatser håber EU at skabe en mere balanceret konkurrencesituation – uden at ramme hverken klimaambitioner eller forbrugernes pengepung for hårdt.
Men intet er besluttet endnu. Forhandlingerne kan trække ud, og risikoen for nye spændinger i verdenshandlen lurer stadig lige under overfladen.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: boosted@boosted.dk