Den tyske regering lover en hjælpepakke til bilindustrien. Den inkluderer en ny bonus til elbiler og plug-in hybrider samt skattefrie firmabiler helt frem til 2035.
Den tyske bilindustri oplever økonomiske udfordringer. Flere producenter melder om problemer. Den tyske regering foreslår nu en bilpakke med en ny bonus for at støtte salget, specielt af elbiler og plug-in hybrider.
Det skriver Automotive News Europe.
Avisen hævder at have set dokumenter, hvori det nye tyske styre omtaler planerne. Regeringens forslag sigter mod at give industrien nødvendig support. Det sker i en tid med pres på økonomien.
En central del af planen er en ny type bonusordning. Den skal gælde for udvalgte køretøjer. Der lægges op til støtte til elbiler specifikt.
Planen inkluderer også plug-in hybrider. Selv biler med forbrændingsmotor og rækkeviddeforlænger nævnes som mulige modtagere af bonus.
Et andet punkt i forslaget er firmabiler. Regeringen ønsker at gøre firmabiler afgiftsfri. Det skal gælde frem til år 2035.
Detaljer i den tyske hjælpepakke
Regeringen foreslår også en mere kontroversiel ting. Staten skal muligvis dække eventuelle bøder til bilindustrien.
Det gælder bøder for ikke at overholde nye emissionskrav. De skærpede krav er trådt i kraft 1. januar 2025. Et på alle måder markant forslag, hvis Tyskland holder fast.
Forslaget skal ses i lyset af industriens økonomiske situation. Mange bilmærker har investeret voldsomt store summer i elektrificering. Dog uden at markedet kan følge med.
Faktisk viser de seneste tal, at bare 1,8 procent af alle biler i hele Europa kører på strøm alene. Og tager vi hybridbilerne med, kan elektrificeringen ikke slæbe sig op over 3,9 procent.
De nye emissionskrav fra EU lægger yderligere pres på producenterne. At overholde dem kræver store ændringer i produktion og teknologi.
Regeringen undersøger flere muligheder for at hjælpe. Tiltagene spænder bredt fra direkte bonus til lempelser.
Konvertering af bilfabrikker til forsvar
Et andet forslag går i en helt anden retning. Regeringen vil undersøge muligheden for at omdanne bilfabrikker.
Overflødige fabrikker kunne bruges i forsvarsindustrien. Det vil kræve statsstøtte at omstille produktionen. Nogle af firmaerne i rustningsindustrien har allerede afsøgt muligt.
Blandt andet har Tysklands største våbenproducent luftet tanken om at overtage en af de i alt tre bilfabrikker inden for landets grænser, som Volkswagen vil skille sig af med inden 2030
Baggrunden er ændringer i den geopolitiske situation. USA har signaleret reduceret militær støtte til Europa. Ligesom Trump flere gange har truet med at trække USA ud af Nato.
Derfor har både de europæiske landets regeringer og forsvarsvirksomheder travlt med at opruste på egen hånd.
Våbenproducenten Rheinmetall, der overvejer at overtage Volkswagens fabrik i Osnabrück nævnes direkte i de dokumenter, so, Automotive News Europe henviser til.
Rheinmetall vil bruge fabrikken til at lave forsvarsmateriel. Virksomheden planlægger et samarbejde med lastbilproducenten MAN. Sammen vil de producere skudsikre køretøjer i Osnabrück. Det viser en mulig ny fremtid for dele af bilindustrien.
Den tyske regerings planer er stadig på forslagsstadiet. Så om det hele bliver til noget er stadig for tidligt at sige noget om. Men et løfte er vel et løfte.
På Boosted.dk følger vi løbende udviklingen i hele bilindustrien. Også når det går skidt, og der bliver varslet spareplaner i det helt store omfang.
Skoda var eksempelvis sure over, at vi – og flere andre medier – bragte historien om 8.000 fyringer, som mærket ikke desto mindre skal igennem. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk