I Tyskland arbejder flere delstats-ministre pålægge bilmærkerne at lave ekstra bilnøgler til politiet, så aflytning af bilister bliver nemmere.
Tyskland overvejer at give politiet bredere beføjelser til at bryde ind i privatpersoners biler for at installere overvågning- og aflytningsudstyr.
Det skriver den tyske avis Bild.
Ifølge et nyt lovforslag skal bilmærker som Volkswagen og tvinges til at udlevere ekstra bilnøgler eller digitale adgangskoder, så politiet kan få adgang til biler og gennemføre aflytning.
Initiativet kommer fra Baden-Württemberg, hvor justitsministeren har fået opbakning fra landets øvrige justitsmyndigheder.
Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det tyske justitsministerium udarbejde en konkret lovtekst, som derefter skal behandles af regeringen.
LÆS OGSÅ: Tysk bilgigant i krise – skylder over 7,5 milliarder kroner
Politiet har allerede mulighed for at aflytte personer i biler, hvis de ellers kan få en dommerkendelse. Dog har nye tyverisikringer som moderne låsesystemer gjort det mere besværligt at installere aflytningsudstyr.
– En effektiv kriminalitetsbekæmpelse må ikke bremses af tekniske forhindringer,” siger Baden-Württembergs justitsminister Marion Gentges (CDU).
Lovforslaget bærer titlen “Lovpligtig medvirken fra tredjeparter til åbning af køretøjer”. Og i det fremhæves det, at bilfabrikanternes samarbejde med politiet skal styrkes for at sikre, at ordensmagten kan udføre sine opgaver.
Gentges påpeger, at aflytning især er afgørende i sager om organiseret kriminalitet og terrorbekæmpelse. Ifølge hende er det ikke længere acceptabelt, at politiet skal være afhængigt af bilproducenternes frivillige samarbejde, som kan være uforudsigeligt.
Gentges understreger, at det ofte er afgørende at kunne overvåge inde fra en bil, da samtaler der typisk føres frit og fri for de kriminelles ofte lyssky jargon.
Samtidig kan bilers GPS-systemer give værdifulde oplysninger om bevægelsesmønstre. I lovforslaget fra Baden-Württemberg står der, at omkring hver tredje bil i dag er udstyret med avancerede alarmsystemer.
Hvilket gør producenternes hjælp – også selvom den måtte foregå under tvang – endnu vigtigere. –
– Det er nødvendigt, at vi kan overvinde disse teknologiske barrierer, ellers risikerer vi at miste vigtige efterforskningsmuligheder,” lyder det fra de tyske justitsmyndigheder.
Forslaget har vakt opmærksomhed og debat, da det rejser spørgsmål om balancen mellem sikkerhed og privatliv, samt hvor langt staten kan gå i samarbejde med private virksomheder.