Selvom BYD ikke rigtig har fat i danskerne, tror kineserne på, at man med Denza kan vende udviklingen. Bag projektet står 30.000 ingeniører.
30.000 ingeniører.
Det er, hvad BYD – der for bare få år siden var bedst kendt for at kopiere Mercedes og BMW – har stående på lønningslisten.
Nu kommer sub-brandet Denza til Europa. Mærket, der egentligt er et joint venture mellem Mercedes og BYD, har endnu kun én model at byde på – nemlig Z9 GT.
Hvordan bilen skal forhandles i Danmark, og hvad den kommer til at koste, er stadig et åbent spørgsmål. Men vi ved allerede, at bilen får tre elmotorer og mere end 900 hestekræfter.
Så potentielle kunder skal ikke regne med at få smidt Z9 GT i nakken. Faktisk skal de nok forvente at aflevere, hvad der ligner en million kroner i dansk valuta for en bil.
Spørgsmålet er så, om Denza overhovedet kan tale til danskerne. Kinamærkets vicedirektør Stella Li er dog overbevist om, at man kan jorde de europæiske konkurrenter.
Blandt andet fordi Denza i sig selv hævder at have 30.000 ingeniører ansat. Samlet set påstår kineserne, at de har 30 milliarder kroner at udvikle biler for.
Derudover kan man trække på BYD, der påstår at have 150 milliarder kroner at udvikle for. Og så selvfølgelig mere end en million ansatte.
BYD har da også voldsomt travlt. Sidste år kunne vi her på Boosted fortælle, at kineserne havde brugt et kvartal på at ansætte 200.000 nye folk.
Hvem der skal sælge Denza i Danmark, er som nævnt et åbent spørgsmål. BYD i Europa har dog to ufravigelige krav.
Forhandlerne må hverken sælge eksisterende BYD-modeller eller konkurrerende mærker, hvis de vil have noget med Denza at gøre. Kineserne tror dog på, at der er rigeligt at tage af.
Alene inden udgangen af 2025 hævder Denza, at de i Europa har 1.000 forhandlere. Forhandlerne må dog ikke gøre andet end at sælge bilerne.
Modsat andre BYD-mærker vil kineserne nemlig stå for sådan noget som produktion og service helt selv.
Hvor BYD vil bygge Denza henne, er et helt tredje spørgsmål.
Kineserne er dog ved at opføre fabrikker i både Ungarn og Tyrkiet for at undgå den told, som EU har lagt ned over alle biler, der bygges i Kina.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk