Volkswagen-koncernen har alvorlige økonomiske problemer. Men den administerende direktør afviser alligevel, at Lamborghini er til salg.
Volkswagen-koncernen står over for store beslutninger. Især økonomisk. Der spekuleres nu kraftigt i frasalget af et eller flere bilmærker.
Audi, Lamborghini og Porsche nævnes som mulige salgsemner for bilgiganten. Koncernens CEO, Oliver Blume, bekræfter, at man overvejer fremtidens ejerstruktur.
Det sker på et tidspunkt med stort økonomisk pres. Amerikanske handelstariffer presser Volkswagen. Samtidig oplever koncernen faldende salgstal på det vigtige kinesiske marked.
Paradoksalt nok har Volkswagen fordoblet salget af elbiler i Europa. Men den succes er ikke nok til at opveje de andre udfordringer.
Derfor kigger ledelsen nu på, hvordan man kan frigøre flere penge. Et salg af nogle mærker kan gøre koncernen mere manøvredygtig.
– Vi er ved at undersøge, hvad vi vil eje i fremtiden, og om der skal sælges noget”. Han understreger dog, at der ikke er truffet beslutninger endnu, siger Blume til Manager Magazine.
Specifikt omkring Lamborghini har Blume dog én meget klar holdning. Mærket fra Italien er bestemt ikke til salg. I hvert fald ikke som det ser ud nu.
– Vi planlægger heller ikke at sælge aktier i Lamborghini. Vi er ikke på vej til at sælge.
Han tilføjer dog en vigtig detalje.
– Men vi undersøger, hvordan fremtiden skal se ud, og om noget skal sælges, eller om vi bare skal eje aktier. Hvis der opstår bedre ejere, må vi overveje det.
Hvilke VW-mærker kan blive solgt?
Porsches it-konsulentfirma MHP nævnes også som et muligt salgsobjekt. Oliver Blume vil dog ikke kommentere på konkrete selskaber i koncernen. Han afviser i det hele taget at blive konkret.
Blume indikerer, at et salg kan komme på tale, hvis situationen er rigtig for Volkswagen. Han sidder selv i en speciel position. Han er administrerende direktør for både Volkswagen-koncernen og Porsche.
Rollen som Porsche-chef er dog officielt kun midlertidigt. Den kan muligvis udløbe ved årets udgang. Det giver ham et dobbelt perspektiv på situationen.
Samtidig med overvejelserne om salg af aktiver står Volkswagen over for enorme nedskæringer. Koncernen planlægger at skære op mod 35.000 arbejdspladser alene i Tyskland.
Det er et historisk indgreb for den tyske bilindustri. Industrien har været en økonomisk livsnerve for Tyskland siden Anden Verdenskrig. Nyheden om de mange fyringer vækker derfor stor bekymring i landet.
VW-koncernens fremtid og jobnedskæringer
Oliver Blume forsøger at berolige situationen. Han siger: “Jeg ønsker, at Volkswagen og de andre mærker i koncernen fortsat skal være yderst teknologisk konkurrencedygtige i fremtiden”. Målet er at sikre koncernens langsigtede overlevelse.
Han pointerer, at fyringerne skal ske så skånsomt som muligt. Volkswagen har lovet medarbejdere, fagforeninger og politikere at udvise størst muligt “samfundsansvar”.
Men Blume lægger ikke skjul på, at nedskæringerne er nødvendige. Han peger på, at det er et problem, man burde have adresseret for længe siden. VW-chefer har i årtier advaret om for mange ansatte.
Allerede for 30 år siden påpegede Ferdinand Piëch, koncernens tidligere chef, at Volkswagen havde 30.000 overflødige ansatte.
Også Blumes forgænger, Herbert Diess, nævnte problemet.
– Vi indså også den nødvendighed og har nu truffet konkrete foranstaltninger, forklarer Oliver Blume.
Fremtiden for Volkswagen-koncernen er usikker. Overvejelserne om salg af store mærker som Audi og Porsche samt de massive jobnedskæringer viser alvoren. De kommende måneder vil vise, hvilken vej Tysklands bilgigant vælger.
På Boosted.dk kan du læse meget mere om både Volkswagen og de mærker, der nu er i spil. Vi har tidligere skrevet om Porsches gigantiske fejlsatsning på elbiler. Noget der nu gør så ondt, at ledelsen spytter penge i forbrændingsmotorer. Læs mere om det her.
Tak fordi du læste med. Har du set en fejl i artiklen? Så fortæl os det: bj@boosted.dk